Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

obvezna oprema za na Triglav

Natisni
tosa13. 07. 2010 09:31:44
v planu imamo vzpon na Triglav. Želela bi vedeti katera je tista NUJNA oprema, brez katere se ne smemo podati v visokogorje. Baje obstjajo tudi seznami opreme, katero moraš imeti s seboj za dvodnevni vzpon na Triglav in sicer v obliki "to rabiš in nič več"!! Ali ga ima kdo??? Hvala
všeč
kastro13. 07. 2010 09:53:14
Predvidevam, da sprašuješ o varovalni opremi in ne o oblekah, obutvi, itd. Rajši že kar takoj na začetku mežikanje...glede na zastavljeno vprašanje predvidevam, da nisi ravno domača v vertikali, verjetno bolj v zavarovanih poteh.

Vsekakor je na prvem mestu čelada. Kar naj se vsi smejijo in sami pri sebi rogajo, vendar moramo takšno mišljenje spremeniti. Pred leti jih tudi kolesarji niso imeli, danes si pa največji bedak na cesti, če je nimaš na glavi. Potem pa priporočam še plezalni pas in varovalni komplet. Lahko bi ti sicer rekel, da vzemi dva prusika in dve matičarki, ampak ne smem. Rajši kakšen € več in kupi že narejen komplet Z varovalno ploščico. Ne kupuj novih "fensi šmensi" kompletov z nekakšnimi skritimi varovali na gurtno - ko enkrat odletiš, lahko tak komplet zabrišeš v smeti. Rokavice za ferate se meni zdijo brez veze. Res da imam sam roke utrjene od skale, ampak vseeno - zajle so za varovanje, ne za vlečenje, pleza se po skali.
všeč
turbo13. 07. 2010 09:55:05
NUJNE opreme je lahko za en "češki" nahrbtnik ali pa samo za enega največ 20 litrskega.
In drugače, ste že bili kje v gorah ?
Primerna obutev, oblačila, zaščita pred vetrom in slabim vremenom, čelada, morda samovarovalni komplet, čelna svetilka. Primerno veliko pijače za na pot in nekaj za pod zob. Pa sončna krema, pa prva pomoč (obliži, kak povoj, gaza...). Če se podajaš na pot, kjer še nisi bil(a), tudi zemljevid. Tudi pohodne palice pridejo prav na lažjih delih poti.
Pod NUJNO opremo spada vsekakor nekaj izkušenj in primerna telesna pripravljenost. Nemalokrat ne samo telesna, temveč tudi psihična pripravljenost na pričakovane napore. Drugače pa, na to temo je vsako leto znova in znova veliko govora na več forumih. Malce po-Google-aj in našla boš več kot si misliš.
všeč
JusAvgustin13. 07. 2010 12:21:05
turbo, vse si povedal. moj moto, "bolje preveč, kot pa premalo". tistih nekaj 100g se ne pozna prav dosti... lahko pa še kako prav pridejo.

Pa varen vzpon!
všeč
dajnar113. 07. 2010 13:14:56
Ko prebiram taka vprašanja, me spreletava srh, kdo vse se podaja v visokogorje. Mogoče bi bilo bolj smiselno osvojiti najprej kakšen nižji hrib in prebrati malo literature v tej smeri, nato pa v visokogorje. Pa brez zamere!
LP, Primož
všeč
šerpa13. 07. 2010 18:18:34
Glede na to, da se vam je že pri "opremi" zalomilo predvidevam, da v visokogorju nimate kaj dosti izkušenj oz. ne veste kaj dosti. Moj nasvet je, da dobite koga, ki je gori že bil in tudi kaj ve o gorah, pa da vas pospremi gor in seveda tudi nazaj. Tako vam bo ostal vzpon na očaka v lepem spominu in do starih dni se ga boste z veseljem spominjali. Mnogim se namreč zaradi nepoznavanja razmer, visokogorja, precenjevanja lastnih sposobnnosti ipd.... "zaserje" za celo življenje, žal prenekateri to plača tudi z življenjem. Ni problem sestaviti seznama potrebne opreme (če želiš pod ZS), vendar raje razmisli tudi o vidikih, ki jih sam in tudi pisci v prejšnjih postih izpostavljamo.

Pa varen vzpon in čudovite trenutke v gorah! Lp
všeč
JusAvgustin13. 07. 2010 18:53:01
vsi bi radi na triglav v šali rečeno da postane ta "pravi" slovenec... Tukaj na forumu se bo sigurno našel nekdo, ki bi šel z vami. Predvidevam da za 2 dni kajne? Lahko klobasamo tukaj na forumu o opremi, fizični pripravljenosti, psihi... itd. Lahko podamo izkušnje, mnenja, nasvete, graje, kritike. Ne vsega vzeti za slabo... Triglav je resna tura in če je to prva vaša visokogorska varijanta se je lotite premišljeno, brez histerije in vzhičenosti.nasmeh, vam pa povem, da ni lahko prevzeti odgovornosti na svoja pleča. Jaz bi vas definitivno preizkusil s spoznavno turo. Sicer pa opišite malo več vaših dosedanjih izkušenj, (lahko ZS) kilometrine... nasmeh
všeč
ladko13. 07. 2010 18:58:02
Tule je kar dobro opisano: http://www.gore-ljudje.net/novosti/22118/
Drugače pa google vse najde.
Pa varen korak.
L.P., Lado
všeč
Zebdi13. 07. 2010 19:12:27
Hm, če bi že naredil seznam potrebnega v stilu "to in ničesar drugega", potem bi se na prvem mestu definitivno znašle izkušnje. Oz. bom povedal takole: nekdo, ki ima že veliko izkušenj z gibanjem po visokogorju, ki pozna njegove specifike in predvsem svoje zmožnosti, ima veliko večje možnosti, da se z gore vrne živ in zdrav kot nekdo, ki sicer ima goro opreme, a še ni šel višje od Šmarne gore. Sami najbolje veste, kakšne so vaše izkušnje in kakšna je vaša pripravljenost.

Pa da ne bom samo pridigal; od opreme bi s seboj vzel čelado, 2l meh za pijačo, tanek flis, lahko vetrovko, sončna očala, mini komplet prve pomoči (v njem obvezno astro folija in piščalka), nekaj energetskih ploščic in par evrov za hrano in spanje na koči. To bi bil nekako minimum, dobra obutev je pa seveda samoumevna.

Pa veliko užitkov v gorah!
všeč
Mate0713. 07. 2010 21:24:39
Jaz
Obvezna oprema samo gojzarje, ostale športne opreme NIMAM, ne čelade, ne dobrih palic, ne rokavic, ne dobrih oblačil, niti varovalnega pasu,....s seboj vzamem pa res dovolj hrane, pred 1 mesecom sem v 1 dnevu prehodil 20 km in s seboj vzel premalo hrane in mi je bilo žal, popolnoma izčrpan le prišel do avta, sedaj vzamem na daljše ture vsaj 4 litre tekočine (športni napitek + voda), in hrane za celi dan (frutabele, sendvič, sadje....).
všeč
Mate0714. 07. 2010 14:58:36
Morda pa bi pripisal slabo opremljenost planincev v tem, da nimajo, nimamo vsi denarja za nakup tako drage gorniške opreme, kot da je zlata.
Dobra oprema, vse, kar rabiš za v gore te stane min.2000 evrov (od obutve do čelade).
všeč
katjuša214. 07. 2010 15:22:40
@tosa
Takole vzamem jaz na vse vzpone
-dovolj tekočine
-dovolj hrane(ni nujno sendvič,je lahko samo štrudl ali potica in nekdo je nekje omenil pečeno polento
-prvo pomoč
-očala
-kremo za sonce
-palice
-primerno obutev

Če gredo z menoj otroci vzamem vedno še navezo,ampak samo zaradi tega,da si ne delam skrbi,...
-zadnje čase mi z nahrbtnika visi tudi čelada,ki jo uporabim po potrebi
-nepremočljiva vetrovka,in pa več slojev oblačil(sistem čebula)
-seveda fotoaparat in telefon
-izkaznico za žig,karto,včasih ko sem bila še bolj zelena pa še seznam koč in njihove telefonske.
-blazinico
pa zagotovo še kaj,kar je vedno v nahrbtniku,pa mi je zdaj ušlo z glave
všeč
katjuša214. 07. 2010 15:33:14
Aha,pa mogoče še tole,
nikakor ni 2000€
itak pa opremo kupuješ postopoma,ne vse naenkrat,ampak po potrebi
všeč
alesh7414. 07. 2010 17:56:59
Mate07..mislim da si zelo neodgovoren do sebe,glede na to da si napisal da nimaš čelade in da si že bil na Triglavu,torej sklepam da si šel na Triglav brez čelade...velja pa tudi za ostale,ki ne nosijo čelade za vzpon na Triglav...ZELO NEODGOVORNO...in je veliko takih...

Lahko ste si prebrali kaj se je zgodilo par dni nazaj na Prisanku in kaj pomeni imeti v nahrbtiku ČELNO SVETILKO,ki je za nekatere nepotrebna oprema in nikoli ne veš kdaj jo boš potreboval,če bi jo imela v nahrbtniku mislim da se ne bi tako tragično končalo...
všeč
Mate0714. 07. 2010 18:12:10
Najbolje da se vsak za sebe briga, če pa kdo vpraša pa mu z veseljem pomagamo.
všeč
alesh7414. 07. 2010 18:40:37
Hmmm..težko vrjamem da boš katerem koli lahko pomagal,če še sam ne veš ali nočeš vedet kaj je obvezna oprema za na Triglav...
všeč
jprim14. 07. 2010 21:05:45
Pa pika na I - vsem tem komentarjem, vsak zase se odloča, ... vsak ja zase sam odgovoren ... odločitev, kaj daš v nahrbtnik je posameznikova in ne se več obremenjevat s zadevami, ki niso v domeni posameznikov, če bo slućajno en imel liter vode premalo ali pa kako tablico preveč. Izkušnje so tiste, ki dajo največ.mežikanje
všeč
turbo14. 07. 2010 21:19:32
JPRIM !

Temu, kar si nazadnje napisal, se reče:

Zadel žebljico na glavico ! velik nasmeh
všeč
Mate0714. 07. 2010 22:19:01
@jprim

Dobr napisan, sem tud jaz v začetku hodil v supergah v gore, pa so me izkušnje pripeljal tako daleč, da sem si moral nabavit dobre gojzarje.
všeč
Mate0714. 07. 2010 22:25:37
@katjuša2
Pa saj greš/gremo samo na izlet za 1 dopoldne oz.celi dan....nepotrebna krama, kot so očala, kreme, blazinica, ...
V poletnem času ob lepeme vremenu potrebuješ za na Triglav dobre gojzarje, palice, čelada, ...
všeč
Kozorog14. 07. 2010 22:37:06
Tudi jaz se strinjam, da se naj vsak sam odloča... vendar pri priporočam uporabo vsaj minimalnih standardov... če pa ga bo potrebno reševat in se ugotovi, da ni imel ustrezne opreme pri sebi ali jo ni uporabljal ali je bil kak "frakelj" preveč.. potem pa naj to reševanje tudi plača... če ne bo preživel pa njegovi bližnji... preprosto... ne vem sploh zakaj toliko pregovarjanja o enostavnih stvareh...
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki