Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

PP(Pustolovska transferzala)Planica-Pokljuka, prva etapa: od skakalnic do Tamarja

Natisni
JusAvgustin12. 08. 2010 09:07:10
Včeraj sem se je končno! lotil-PP. Ti dve črki imata čisto drugačen pomen, ko si enkrat na njej. Kratica PP in rdeča pika označujeta "pot"(v resnici je izjemno zahtevno brezpotje)nekakšno vezno pustolovsko transferzalo, ki povezuje planico in pokljuko. PP ne gre preko nobenega vrha, ampak njen moto je "počez". Skratka prva etapa, mnogi ji rečejo etapa za dušo, nas popelje preko pozabljenih "poti" pastirjev, divjih lovcev v divjih, strmih okljukih skozi gozd, kjer je svet prepaden, pristen, lahko bi rekli prvinski! Iz strmega gozda nas 1. etapa pripelje v "pozabljeno" krnico na Ovčjo stran, pod grebenom Ponc. Od tam se strmo v okljukih spusti proti Tamarju. Vzpenjanje po skoraj brezpotju, prečenje grap, izpostavljena(nezavarovana) mesta, skalni možici, oznake PP, rdeče pike... Vse to in še mnogo boste doživeli, če se boste lotili prve etape. Seveda, če boste našli začetekvelik nasmeh. Za vas neizmerno užival v pravi divjini: Juš
Opozorilo! Prvo etapo svetujem izkušenim planincem, ki jih ni strah izpostavljenosti, drobljivih grap in veličastnih razgledov, prepevajoče duše ob vzpenjanju nad dolino Tamar in temačnega, mrkobnega ostenja Travnika, Šit in Mojstrovk. Etapa(razen najti začeteknasmeh) je glede orientacije nezapletena, je pa potrebno imeti skozi oči na pecljih in gledati za oznakami PP-ja!
(+1)všeč
npavli78. 05. 2011 19:49:18
Včeraj sva s prijateljem uspela prehodit prvo etapo PP in izraz "pustolovska transferzala" se mi zdi zelo, zelo primeren, saj poleg dobre kondicije in nič strahu pred višino, potrebuješ tudi znanje stezosledništva. Ko pa se steza skrije pod sneg, kar se je zgodilo pod Poncema, še odlično orientacijo. Začetek vstopa na prvo etapo je prečudovit preludij narave, ki nas spremlja, nam jemlje dih s svojimi lepotami, ter nam budi globoke čustvene impulze čisto do koče v Tamarju. Če pa je komu to premalo, lahko doda še obisk k slapu Nadiža, ki je prvi izvir Save Dolinke.
Čudovito barvita vegetacija, ki naju je spremljala ob včasih komaj vidnih stezicah, me je resnično čisto prevzela. Pod mogočnima poncema je ležalo še veliko snega, zato so bile prijateljeve izkušnje zelo dobrodošle. Ko enkrat prehodiš prvo etapo PP si "zastrupljen" in že načrtuješ kako boš "naskočil" naslednjo. Zdelo se mi je skoraj nemogoče, a srečala sva dva izkušena "etapista" PP, ki sta povedala, da so nekatere etape postale neprehodne, ker jih je odneslo in bi moral uporabljati alpinistične metode, kar pa za pohodništvo ne pride v poštev.
Juš ali kateri drug ljubitelj brezpotništva, zanima me, če mi lahko posredujete še kakšne koristne izkušnje oz. informacije glede ostalih etap. Vem, da vas ni prav veliko in tako je tudi prav. Naj ostane nekaj samo za izbrance.
V želji, da čimprej doživim podobne pustolovščine, vas prav lepo pozdravljam in vam želim obilo užitkov ob odkrivanju stezic. Eden najlepših trenutkov je, ko odkriješ da hodiš po pravi poti, naj je to v življenju ali pa v gorskem svetu.
Nataša P.
všeč
miri8. 05. 2011 19:59:34
Za izbrance???zmeden
všeč
heinz8. 05. 2011 20:03:34
Nataša, tole si pa dobro napisala! Imaš kakšno fotko?
všeč
JusAvgustin8. 05. 2011 20:09:06
V knjigi Tineta Miheliča, Julijske Alpe severni pristopi so opisane etape, čar PP-ja pa je v tem, da sam odkrivaš prehode in stečine... Na vsaki etapi(razen prvi) je potrebno znanje oz. poznavanje osnov alpinizma(plezanje niker ne preseže II.), lahko rečem, da na etape, ki sem jih do sedaj prehodil se težavnost stopnjuje od gamsovih riž naprej... Sam imam srečo, da me je pod "okrilje" vzel izkušen in pretkan PP-jevec... Seveda nobenih direktnih namigov in slik, samo oporne točke. če ti je PP1 všeč ti bodo Gamsove riže(nikakor pred 15.8.!!!) še bolj všeč(ali pa ne!) Na rižah, vidiš če si iz pravega testa za nadaljevanje PP-ja, že sam sestop na polico je marsikomu zagrenil življenje... Za več info piši ZS. LPP!
(+1)všeč
JusAvgustin8. 05. 2011 20:11:04
miri: ali bi se ti "pretepal" z ruševjem na 15 urni etapi PP? to je pomoje mislila pod "izbrane"mežikanje

Še nekaj: Nataša naslednja etapa je neprimerljivo težja...eek
všeč
gregcs19. 05. 2011 01:13:28
Jaz sem pa včeraj (8.5) bluzil po PP.
Iz Martuljka sem po "zaprti" poti krenil mimo slapov do bivaka III za Akom, nato pa poizkušal najti prehod do bivaka pod Špikom. Pot se najprej strmo dvigne čez gozd proti steni (kota 1600), jo nato lepo obide po izohipsi v desno, nato pa se je vse skupaj končalo na melišču z iztekom nekje globoko v krnici pod Špikom. Bivak pod Špikom seveda na dosegu roke. Na desni se je v steni nad mano kazal prehod, ki je dišal verjetno po III. stopnji, pa mi ni bilo do soliranja (z možnim dead end-om), tako da sem raje obrnil. Vzpel sem se po melišču do vznožja sten, ter prečil v levo, nazaj v smeri prihoda, našel plantažo ruševja (noge so take, kot bi prepuzal pol Vietnama) ter se spustil nazaj do bivaka III. Bivak pod Špikom je bil že načrt za naslednjo turo. Od tam nazaj proti Ingu, vmes pa me premami tabla proti Mrzlim Vodam (Mahovje). "Pa pojdimo pogledat, saj je samo 15 min". Mrzle vode so čudovite, še bolj zanimiva pa se mi je zdela potka, ki je vodila naprej. "Pa pojdimo pogledat kam vodi". Po cca 15min ter akrobatskem prečenju podrtega debla nad strugo (brez potrebe, ker sem jo 20m višje po potki spet prečil nazaj) naletim na markacije poti, ki vodi proti bivaku pod Špikom. "Pa če sem že tu..." In sem šel. Dobre pol ure in že sem v prostranem zatrepu, z nebeškim razgledom. Špik s svojo 900m visoko steno, Frdamane police, Rušica... Če dobim gradbeno, tam postavim vikend nasmeh. Mimogrede lociram še melišče, nad katerim sem nekaj ur nazaj obrnil, ter nadaljevanje poti PP. Samo tisto steno bi moral preplezati in po nekaj spusta bi bil pod Špikom. Pa drugič (imam vsaj izgovor velik nasmeh ) Skočim še do bivaka, kjer pomalicam, dobim družbo (dekle iz doline, ter alpinisti iz Rušice) nato pa že v rahlem dežju gas v dolino. Čudovita tura v še bolj čudovitem okolju. Ni kaj, Martuljek je zakon! Slik je 200, pokažem nobene, pejte pa sami poglejte! Se splača! mežikanje
všeč
JusAvgustin9. 05. 2011 14:38:22
krasno! bravo! mežikanje
všeč
gregcs19. 05. 2011 21:17:01
Ma ajde, naj vam bo velik nasmeh

slike
všeč
šodrovec9. 05. 2011 22:16:10
Gregcs1, ker si me odtajal z lepimi slikami, ker si torej dober kot kruh ...

Takoj nad bivakom si, sodeč po fotki (lahko se tudi motim), zašel s "poti" izrazito levo v steno. Predvidevam, da edine blede oznake PP, ki označuje pravi vstopni (pravzaprav izstopni, kajti običajna smer je obratna) prehod, nisi opazil. Potem si podrtje z mlako vseeno trofil in pred tem morda srečal tudi kakšnega možička. Nato si ciljal zgornjega od obeh spodnjih prehodov med krnicama (tadva si lasti PP) - originalni je čisto spodnji. Če si, preden si se obrnil, videl nad sabo in pod sabo, kar je videti na mojih fotkah, potem si bil res čisto blizu izhodu. In ako nisi o tem prehodu prej ničesar podrobnejšega slišal, ti za dober nos iskreno čestitam!
1
všeč
gregcs19. 05. 2011 23:07:26
Da gre tam etapa poti PP sem izvedel iz prebiranja vpisne knjige na bivaku III. Nad bivakom sem namerno skrenil levo s "poti" ker me je zanimala stena sredi gozda. Pod njo sem se povzpel po grapi strmo navzgor, kjer se je svet zravnal. Že pod skalo sem bil prepričan da gre pot nižje, po desni strani, ampak me je vseeno zanimalo kako izgleda svet nad njo. Na melišče na drugi sliki sem prišel čisto spodaj ob njegovem vznožju, videl te skale ter "prehod", vendar mi nekako ni dišal (ni pa dosti manjkalo da bi šel), saj bi ob morebitni slepi ulici moral plezati/abzajlati nazaj. Za to se torej nisem odločil in sem se raje povzpel po levi strani melišča, ter čez gosto ruševje (bolje bi bilo če bi se vrnil tam kjer sem prišel) nazaj do bivaka III. Kasneje sem si področje ogledal od bivaka pod Špikom, kjer mi je bilo vse jasno. Pa naslednjič nasmeh
Hvala za kompliment ter napotke velik nasmeh
všeč
šodrovec10. 05. 2011 08:45:48
Pravzaprav ni šlo za napotke, temveč za potešitev lastnega firbca. Moja kapa ostane sneta, saj doslej še nisem slišal, da bi kdo šel na osnovi prebranega vpisa v vpisni knjigi takoj iskat pot PP ... in, še več, konkretno s tiste strani našel sicer alpinistom dobro znan ključni zgornji prehod. Srečno naslednjič, ko poiščeš še spodnjo (originalno) varianto PP in njej pripadajoč spodnji prehod v krnico Pod Srcem! mežikanje To, da kos štrika ni odveč, pa zdaj itak že veš. nasmeh
všeč
gregcs110. 05. 2011 12:13:38
Če bo le vikend lep mežikanje

da še malo pojasnim... Na turo sem šel z namenom da najdem prehod med obema krnicama, ki se mi je zdel možen iz preučevanja zemljevida Kranjska gora z okolico. Da gre tam pot PP pa sem, kot sem že dejal, zvedel iz vpisne knjige na bivaku III. Glede na to da sem šel z namenom "bluzit" po brezpotju, sem imel štrik, pas ter še nekaj alpinistične krame seveda s sabo.

Če sem torej prav razumel je ta "kaminček" na tvoji sliki zgornji (alpinistični) prehod? Obstaja pa še en nižje? (original). Odgovori samo z DA/NE, ker drugače ni zanimivo, če je preveč napotkov. Pot izgubi čar. nasmeh

edit: vikend očitno ne bo lep mrk pogledjezen
všeč
šodrovec10. 05. 2011 13:39:53
DA, zgornji prehod je "opremljen". DA, obstaja spodnja varianta - dovolj skopo jo je opisal Mihelič v svojih Severnih pristopih.

Malo več kot DA DA DA, da ne bo čisto po tvoje. mežikanje
Lepi vikendi bodo še, PP bo tudi še tam. Očarljiva je in bo. Za nekatere. Srečno! nasmeh
všeč
JusAvgustin10. 05. 2011 14:32:10
no, pa si se le oglasil... nasmeh zelo zanimivo, da so poročila iz mojega iskanja(če zgrešiš prehod je lahko hitro ura ali dve izgube...) PP naletela na tak odziv. PP1 je samo namenjena ogrevanju(nekateri ne najdejo niti začetka...), nič resnega, skoraj nič izpostavljenega, tam preizkusiš nos za iskanje stečin in suho "grapiranje". PP2 je že druga zgodba, že sestop na polico je lahko razlog da kdo obrne, izpostavljenost gromozanska, tesnoba, divjina, prvinsko šodranje, PP5 sem prehodil, prerušil, in prepraskal sam(z iskanjem prehoda sem plezal nazaj tudi krepko več, kot pa II.eek, o vrvi seveda ni bilo govora. Mihelič izrecno za to PP priporoča vrv(seveda je nisem imel s seboj). Obiskal sem kurji vrh in si rekel "grem samo pogledat kaj ja za polico v steni Rušice". Čez tri ure sem stal pod Srcem... http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=3007

še zelo skop opis: http://stane.saax.com/Ture/PP.pdf

(PP je biser-besede mojega mentorja, vsekakršno spreminjanje PP-ja in delanje novih možicev, ter "markiranje prehodov bi bilo popolnoma NE PP-jevsko.)
všeč
frenk 4510. 05. 2011 18:25:03
gobe,gobe, gobe, ali so že na pokljuki
všeč
bmare10. 05. 2011 19:25:03
gregcs1 še ena slika klučnega dela za Akom - za Srcem

Vnesite tukaj
všeč
gregcs110. 05. 2011 21:48:20
Hehe. Po tej fotki lahko že gibe naštudiram velik nasmeh
všeč
šodrovec10. 05. 2011 22:08:59
Haha, bmare, nam šodrovcem in nabiralcem pokljuških gob se pod takim roke tresejo, tvoja fotka je pa videti ostra. mežikanje
všeč
bmare11. 05. 2011 18:32:34
Še ena:

[img>http://www.shrani.si/t/1M/Vu/1uBli4nv/img0392.jpg[/img>

Če boš dobro pogledal, boš našel PP oznako mežikanje.
všeč
JusAvgustin11. 05. 2011 19:14:43
povsem očitna... nasmeh
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki