Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Psi v planinskih kočah

Natisni
doripiki25. 08. 2013 16:46:47
Redno prebiram Hribe.
Se nikoli nism zasledila teme o psih v planinskih kocah v Sloveniji. Res me zanima zakaj ne sme pes v koco!?? Ravno zato raje zahajava z mozem v tuja gorstva, kjer smo z kuzem vedno dobrodosli. Naj pojasnem imava zelo umirjenega psa, ki uboga na besedo in ne laja. Je manjse rasti (srnasti pinc) in vedno na povodcu. Navajen je cistoce, saj biva z nama v hisi.
Kadar koli sva povprasala oskrbnike za prenocitev z psom, vedno isti odgovor v predprostoru ali zunaj v baraki. To pa zamojega psa ni sprejemljivo saj je prevec navezan na mene.
Ravno zaradi tega zahajava v tuja gorstva. Pa vrjetno nisva edina. Imamo zares lepe gore , ki pa za naju niso dosegljive, razen enodnevne ture.
(+3)všeč
rantlo25. 08. 2013 16:52:49
Kuža pa res ne bo nobenemu nič naredil. Škoda da pri nas ni razumevanja, MOgoiče pa bi bilo potrebno povprašati PZS, če mislijo glede tega kaj narediti. Mene pes ne bi motil, če bi bil vzgojen in urejen.
(+2)všeč
Daaam25. 08. 2013 16:53:46
Odgovora tukaj gor ne boš dobila, ker pač oskrbniki/društva odločajo o tem..oziroma nevemkdodrug.. Si pa z vprašanjem dregnila v osjo gnezdovelik nasmeh tako da pričakuj težko debato ljubiteljev in sovražnikov psov, zakaj ja in zakaj nemežikanje ...mimogrede.. ne sekirej se preveč, saj načeloma je vsak slovenski hrib dosegljiv v enem dnevu. lp
(+7)všeč
Becar25. 08. 2013 17:14:41
Ja, lahko je osje gnezdo, če bodo komentarji preveč subjektivni. velik nasmeh Objektivno gledano pa je tako, da bi zdaj oskrbnik presojal vsakič posebej ali je pes vzgojen in čist, to je utopija. Utopija je tudi trditev ˝kuža pa res ne bo nobenemu nič naredil˝. zavijanje z očmi To lahko trdi samo tisti, ki ga recimo pes še ni ugriznil. Sem proti psom v kočah, pa se imam vseeno za ljubitelja psov, tudi sam imam psa. Evo, če ne zaradi drugega pa zato, ker imajo nekateri ljudje alergijo na pasjo dlako.

Mogoče še to: pes ni hišna žival, v njegovi naravi je življenje na prostem in tam se tudi najbolje počuti. Če pa je toliko prevzgojen in scrkljan, da ne more spat zunaj, potem tak pes ni za v hribe in naj raje ostane v bloku. Podobno velja za ljudi.
(+14)všeč
Becar25. 08. 2013 17:26:42
Na mestu je tudi vprašanje tveganja oskrbnika, če bi recimo oskrbnik narobe ocenil psa in bi le ta začel sredi noči lajati, ko bi zaslišal nek zanj neobičajen šum... Ali bi se oskrbniku zmešalo? Verjetno se gostje iz tiste noči ne bi nikoli več vrnili v kočo.
(+7)všeč
bojan7925. 08. 2013 18:56:16
Ljudje so alergični na pse s kožuhom in ne na pse z dlako, je razlika.
Da sodi pes ven tudi ne povsem drži, ker je odvisno od pasme do pasme, odvisno za kaj je bila narejena (niso vsi ovčarji).

Tudi sam imam pritlikavega pinča (srnin pinč) in ni da je preveč scrtljan, je taka pasma ki je zvesta lastniku in se naveže nanj bolj kot morda katera druga pasma.
Tako kot pri @doripiki je tudi moja vajena čistoče in je lepo vzgoje in mirna in bi jo prav z veseljem vzel na dvodnevno turo.
(+3)všeč
loti6725. 08. 2013 20:36:00
Vedno, ko je debata o psih v kočah, se spomnim filma Sreča na vrvici, ko je v odlomku prikazano, kako bi bilo, če bi vsako gospodinjstvo v bloku, naselju imelo psa na balkonu, katastrofalno. Ravno tako imam predstavo v koči, ko vsak lastnik hoče imeti psa ob sebi, verjamem pa, da ima tudi lastnik doge ali ovčarja prav tako rad svojega psa, kot lastnik pinča, zato si samo predstavljajte polno kočo lastnikov s psi, ki imajo svoj gobček na mizi ali klopi, kjer boste kasneje vi jedli svoj ričet, ali pa se bodo med sabo ravskali in lajali, vi pa se boste spotaknili ob njegov rep, ali pa mogoče še oskrbnik s pladnjem hrane....no ja, če pa so psi mokri, pa veste da oddajajo vonj, zato si res ne predstavljam vsega tega ,no sama imam ovčarja in dobro se zavedam kje mu je mesto, ob meni zunaj, varno do drugih planincev in ja tudi jaz ga imam zeloo rada mežikanje
(+19)všeč
bojan7925. 08. 2013 21:08:43
Mislim da je bolj govora o tem da se prespi. Psa po mizi pa še nisem videl.
Da pa še primerjaš iz filma... malo preveč črnogledo si tole opisal nasmeh
In ne vem zakaj bi bilo katastrofalno če bi bil pes v vsaki hiši (saj imajo že skoraj vsi psa danes)
(+3)všeč
Enka25. 08. 2013 22:40:55
Mi smo lani v Koči pri Triglavskih jezerih dobili prijazno ponudbo, da lahko s psi prespimo v zimski sobi (kočica zraven doma).
(+3)všeč
VanSims25. 08. 2013 23:25:21
V tujini je popolnoma odvisno od koče do koče. V nekaterih(predvsem privatnih) je dovoljeno, v drugih pa ne. V Nemčiji(kjer sem se ravnokar potepal) načeloma ni dovoljeno, obstaja pa seznam 'psom prijaznih koč' kjer pa se sme psa pripeljati notri. V koči na Hochstauefenu npr. je izrecno pisalo, da psi nimajo vstopa. Tako piše tudi v veliko italijanskih kočah(verjetno ni dovoljeno v vseh ki so v lasti CAI), no italijani kot italijani to seveda na veliko kršijo in zgleda da oskrbniki nič nimajo proti ampak v prostorih kjer se spi jih pa še nisem videl.

Osebno me ne moti, če kdo s psom prespi v koči ampak sam(oz. par ali družina) s svojim psom v svoji sobi. V ostale prostore nima vstopa, hodniki in predprostor pa služijo zgolj kot tranzitni prostor za prehod psa iz sobe do vrat koče in obratno. Sicer pa ne vem kaj je to kaj takega če pes prespi zunaj. Za eno noč ga pač ne bo konec.

Razlogi zakaj psi ne v kočo, so isti kot zakaj morajo biti privezani. Ni samo tisti, da se ga eni bojijo ampak tudi iz higienskih razlogov, ne veš kako lastnik postopa z njim pa tudi alergije je nekdo omenil,...

Tista primerjava iz filma Sreča na vrvici je pa prav na mestu. Ja, takrat kot otrok sem bil seveda na strani tega Matica, čeprav sem se bal psov. Danes tiste odrasle pač razumem, čeprav danes imeti v bloku psa ni več nič kaj takega.
všeč
ada7. 10. 2013 21:29:33
Vsem ,ki tako pametujete o tem kdo odloča ali sme pes v planinsko kočo aline predlagam,dasi preberete zakon oziroma pravilnik PZS ! Ter o višini kazni za PD oziroma oskrbnika planinske koče. Pa pestro debato želim!
všeč
sprehajalec8. 10. 2013 08:28:31
Torej. Tudi sam sem lastnik psa. Pa si ne predstavljam kako bi to izgledalo. Zunaj ne more prespati - kratka dlaka, notri pa bi bilo čudno. Psica je terier, to pa pomeni da se zelo naveže na lastnika, ostali ljudje pa so lahko razlog za lajež - nisem ugotovil po kakšnem ključu so nekateri OK, drugi pa nejezen. Mislim da ne bi šlo. Najmanj kar je, bi jo moral stalno miriti. To pa ni ravno počitek. Ne za ljudi, ne za psa.
Zato hodiva predvsem na enodnevne ture. Pa še z organizacijo je manj težav. Treba je pač poskrbeti da ima pes hrano (kdo jo bo nosil in pripravljaljezik?) in vodo (kar nekaj litrov...velik nasmeh).
(+1)všeč
atoamac8. 10. 2013 10:54:32
Predlagam, da se pri načrtovanju novih ali prenovljenih postojank misli tudi na kakšno skupno ležišče za pse (in vso potrebno papirologijo, ki mora spremljati tak predlog, preden gre v javno razpravo.
Pa tud' pri članarini bi lahko imeli posebno kategorijo.nasmeh
(+1)všeč
sirt18. 10. 2013 11:09:02
Zakaj ste tako diskriminatorni?Kaj pa,hrćki, mački,papagaji.............. pa tudi plazilci so priljubljeni
všeč
som698. 10. 2013 13:27:09
Ko si ravno omenil plazilce, jaz svojega pitona vedno vzamem s sabo, pa še v nobeni koči nisem imel problemov, ne vem, fant kar nekako ve, kdaj se mora umiriti zadrega.
Jaz mislim, da je vse v vzgoji.
(+8)všeč
miri8. 10. 2013 14:09:17
@som69,saj nihče ne govori o mrtvih živalih.nasmeh
(+12)všeč
som698. 10. 2013 16:03:52
velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
(+4)všeč
Marky10. 10. 2013 08:56:24
V Tončkovem domu na Lisci so tudi psi dobrodošli.. vstop imajo "prepovedan" edino v kuhinjo in veliko jedilnico, medtem ko pa drugod so lahko.
1
(+5)všeč
ada10. 10. 2013 15:18:03
Marky oskrbnik na Lisci bo zelo vesel tvoje objave celo s sliko, verjetno lahko kaj kmalu pričakuje inšpekcijo res mu delaš veliko uslugo... morda nalašč! velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
všeč
Ginko1. 04. 2015 12:51:48
Pozdravljeni,
zanima me kakšne so možnosti oziroma, če je kdo že poskušal podobno, v primeru, da s psom ne smeš prespati v koči, da se prespi zunaj pred kočo s psom v šotoru? Koliko mi je znano si pri tem predvsem na območju TNP precej omejen, a so možne tudi kakšne izjeme? (na primer pred Kočo pri Triglavskih jezerih)
všeč
lijaneja1. 04. 2015 19:19:32
Ginko, če se boš tam nahajal v višku sezone in prispel šele na večer, se ti lahko zgodi, da boš v to primoran.zmeden
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki