Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Čistem vrhu (1875 m)?
Glasuj

Travnik, Plaski Vogel

Natisni
gams124. 08. 2020 08:02:29
čestitke, lepe fotke, kakšen je vzpon na Vršac in sestop proti Čelu, če si šel po grebenu ?
všeč
bos24. 08. 2020 20:37:34
Nisem šel direktno po grebenu. Vršac sem obšel po levi in se povzpel na Mala vrata ter nato na vrh. Vrnitev nazaj na Mala vrata in po grebenu na Čelo. Vzpon na oba vrhova zahteva malo lažjega plezanja.
všeč
Julijec11. 09. 2021 13:40:38
Pot od Zjabcev do Velikih vrat je dobro sledljiva. Sicer je mestoma poraščena in nekaj dreves je v napoto, vendar nič posebnega, markacije so pa lepo vidne. Od Vrat na Čelo gre pot mimo mnogih možicev, naprej pa po grebenu do Travnika in Plaskega Vogla prava uživancija, pri spustih s Čela in Vršaca sicer kar zahtevna.
Čelo1
Pogled s Plaskega2
S Travnika proti Vršacu in Čelu3
(+2)všeč
ločanka11. 09. 2021 17:23:58
Čudovite slikenasmeh!
všeč
mdenac10. 07. 2022 12:30:41
Včeraj sva z Luko opravila čudovito turo: prespala sva na planini Za skalo, zjutraj pa sva se povzpela na Plaski Kuk in od njega po grebenu prečila do Plaskega Vogla. Od tam sva se vrnila proti Travniku in nadaljevala po grebenu na Vršac, Čelo in Glavo za bajto ter čez Velika vrata in Vrh Škrila na Kal.
Zjutraj sva šla v Travniško dolino po lepo uhojeni stezi, ko pa so se nad nama odprla travnata pobočja Plaskega Kuka, sva se usmerila v nekakšno desno grapo in se po njej dvignila na greben. Boljša izbira je sicer leva grapa (na sliki spodaj), ker izstopi na greben bližje vrha in se je treba manj vračati po grebenu. Vzpon na vrh Plaskega Kuka se mi ni zdel ravno najlažji, malo sva se borila z ruševjem, prav do vrha pa sva ruševje obšla po zelo izpostavljeni polici. Grebensko nadaljevanje do Travnika so malce pokvarili močni sunki severnega vetra. Do vrha Plaskega Vogla je po grebenu nekaj telovadbe, zato sva iz njega sestopila čez trikotno melišče, ki ga opisuje Habjan, in pod grebenom prečila nazaj v smeri Travnika. Pobrala sva palice in sestopila do Škrbine (sedlo z Vršacem). Greben na Vršac je kar divji, najtežji del se nama je zdel nekakšen trebuh v sredini grebena. Izpostavljenost je ves čas velika, tako da sva greben na dveh kratkih mestih jahala. Nadaljevanje do vrha Vršaca in sestop na Mala vrata pa sta se nama izjemno dopadla, ker so prehodi elegantni in zelo lepi. Do vrha Čela je šlo brez posebnosti, malo bolj sva se držala desne strani grebena, do Glave za bajto pa je le prijeten sprehod. Z nje sva sestopila po desni strani grebena in se pri možicu po gruščnatem žlebu spustila na polico pod nama. Po tej polici sva nadaljevala kar dolgo, dokler se niso pred nama odprle skalne plošče in ruševje v smeri Velikih vrat. Tu sva šla na začetku kar naravnost v smeri Velikih vrat, ampak sva kmalu prišla do skokov, preraščenih z ruševjem. Da sva našla prehode, sva morala iti malo nazaj ter levo (na vzhod), kjer sva spet naletela na možice. Iz Velikih vrat proti Kalu je svet dolgo časa zelo enostaven, čisto naju je navdušila ogromna skalnata ploščad takoj na začetku. Vzpon na predvrh Kala je nekoliko težji, po nekakšnem žlebu in nato čez zelo razčlenjen svet, poln lukenj in balvanov. Nadaljevanje do vrha Kala je enostavno, zadnjo težavo dneva pa je predstavljal sestop na stezico iz Malih vrat, ki se v Dolu za bajerjem priključi markirani poti. Z vrha sva sestopila na SZ po strmem terenu, nato pa zavila ostro proti jugu in po zelo izpostavljeni polici prišla pod steno Kala. Tam sva naletela na možice, tako da sva optimalni sestop z vrha v zgornjem delu očitno zgrešila. Pastirski stezi sva brez kakšnih težav sledila do markirane, od tam pa naju je čakala še dolga pot do avta (pod Zjabci) ter do doma.
Jutro na planini Za skalo1
Eleganten prehod v Travniško dolino, kjer je tudi jeklenica.2
Tukaj sva skrenila s steze in šla po desni grapi. Za pristop na Plaski Kuk je najbrž boljša leva.3
Razgledi so bili že na začetku čudoviti. V ospredju greben od Kaludra do Velike Babe. 4
Na vrhu grape, tik pod grebenom. 5
Mladomesečina v grapi.6
Vrh Plaskega Kuka, zadaj Kanin. 7
Razgled z vrha na Bavški Grintavec.8
Luka na izpostavljeni polici pod vrhom. 9
Pogled naprej v smeri Planje... 10
...in nazaj.11
Tudi tu je bilo kako ožje mesto, predvsem pa je močno pihalo. 12
Spet pogled nazaj13
Travnik14
15
Spektakularni razgledi16
Stolpič na vrhu Travnika. Notri je vpisna knjiga, ki je potrdila, da vrh ni prav pogosto obiskan.17
Alpska cepetuljka, naša najmanjša orhideja. Pogosta na celi turi.18
Junior :)19
Ročice so naju presenetile tako visoko (pod vrhom Travnika, na 2200 ).20
Malce težje mesto na grebenu do Plaskega Vogla. 21
Vrh Plaskega Vogla. 22
Razgled na že prehojen greben (desno) in nadaljevanje (levi dve tretjini slike).23
Divje grebensko nadaljevanje proti Vrhu Labrja in Špičju. 24
Pogled v smeri Razorja in Škrlatice.25
Trikotno melišče po vrhom, čez katerega sva sestopila. 26
Prečenje čez trave nazaj proti grebenu s Travnikom. 27
Pogled nazaj.28
Greben na Vršac.29
Še od spodaj.30
Najtežji del grebena.31
Pogled z vrha na preplezano.32
Lažji svet do vrha Vršaca.33
Prehod gre po elegantni polici.34
Čelni pogled na Čelo z vrha.35
Rhellikanova murka - letos cvetijo skoraj mesec dni prej, ker je tako hitro pobralo sneg.36
Še ena elegantna polica, tokrat za spust do Malih vrat.37
Izjemno veliko planik je bilo na celi turi, Mala vrata pa so še posebej izstopala. 38
Mlad planinski vrabec na Malih vratih.39
Greben na Čelo. Prehodi so bolj na desni, vsi so zelo intuitivni.40
Samosprožilc na Čelu41
Do Glave za bajto je enostavno.42
Z Glave za bajto sva šla ob robu do možica.43
Možic naju je usmeril v grapo desno dol, to je pod njo.44
Po tej polici sva nato hodila kar dolgo, do...45
...sem. Tu se že vidi Velika vrata. Šla sva naravnost, morala pa bi iti bolj levo, ker so tam prehodi čez rušnate skoke. 46
Velika vrata.47
Zanimiva skalna plošča nad Velikimi vrati.48
Predvrh Kala (na karti nima imena). Midva sva šla v grapo nekoliko desno od sredine slike.49
Gamsi50
Zoisova zvončica na tem predvrhu.51
Zdaj pa tudi Kal ni več daleč.52
Razgled s Kala proti Lanževici.53
Sestop s Kala proti SZ.54
Sitna polica, po kateri sva se izognila rušnatim skokom. Prehod poteka tik pod pasom ruševja na sliki. Ne priporočam.55
Končno v lažjem svetu, steza ni več daleč.56
Pogled nazaj na zahteven sestop s Kala. 57
Steza v Dol za bajerjem.58
Mesto, kjer se steza z Malih vrat priključi markirani poti na Velika vrata. 59
(+17)všeč
miri10. 07. 2022 16:22:20
Dolga in krasna,kakor tudi posnetki.
(+2)všeč
Hammond10. 07. 2022 21:09:25
Pa je res ta poraščeni vrh glavni vrh Plaskega Kuka? Ko sem bil tam in sodeč po kotah na zemljevidu je prvi vrh višji kot njegov rušnati kolega za zeleno škrbino. Tista polica je pa res kar izpostavljena, verjetno pa najboljši in logični način, da se izogneš vršnemu zelenju.nasmeh
(+2)všeč
Trobec11. 07. 2022 09:51:55
@Hammond, res je travnati sosed višji, ko stojiš gor, je to kar precej jasno. A po zemljevidih ja za vrh vrisan tisti rušnati.

Glede tistih grap za gor pa obstaja še ena prej. Je pa bolj izpostavljena. Pa nazadnje je stal gor trop mladih kozlov in na kolega skor spustil projektile eek
Sicer pa super tura, v Travniško dolino se vedno rad vračam.
1
(+1)všeč
mdenac11. 07. 2022 11:43:02
Ja, tako kot je napisal @Trobec - sosednji travnati vrh je višji in ima tudi večjega možica na vrhu, ampak po karti je Plaski Kuk tisti z ruševjem. Na turi sva si mestoma pomagala z aplikacijo Locus map in tam se je to lepo videlo.
všeč
Loerst11. 07. 2022 13:03:05
Pri nas so pogosto na kartah vrhovi tam, kjer so postavljene geodetske točke, pri čemer se geodeti marsikdaj niso ukvarjali s tem, ali je to res tehnično "vrh" nečesa, ampak so imeli neka druga merila. To se je zgodilo tudi v primeru Plaskega Kuka, kjer je na nižjem, rušnatem vrhu geodetska točka (ki je danes živ bog ne bi več našel v tisti goščavi, ampak je tam), pa je tako preko avtomatizma povzemanja podatkov od GURS prišla tudi na vse karte.

Iz istega razloga imamo po naše deželici še vsaj nekaj deset "vrhov", ki to v resnici niso, in obratno, čisto pravih vrhov, ki niso nikjer tako označeni. Tako da kdor je osvojili travnati Plaski Kuk, tudi šteje. nasmeh

Še to - preden bi se razvila debata o tem, ali je nekaj vrh ali ne, manjka tisto bistveno - definicija vrha. Ta namreč (žal) ne obstaja, zato tudi taka zmeda.
(+2)všeč
turbo11. 07. 2022 13:41:17
Eden od kriterijev, da je vrh vrh (vsaj 50m dvignjen nad okolico), je opisan tukajle:

http://www2.arnes.si/~mcuder/2000/2000_legenda.html
(+3)všeč
Trobec11. 07. 2022 15:21:58
Hja, enkrat je kriterij 50m relativne višine, enkrat 30m, pa potem so še kakšne izjeme kot je "staro in dobro uveljavljeno poimenovanje" in v praksi pridemo to tega, kar pravi @Loerst, cel kup vrhov, kjer ni pravi vrh. Plaski Kuk tu še zdaleč ni izjema.
(+1)všeč
Hammond11. 07. 2022 16:02:56
Zanimiva razmišljanja, s katerimi se strinjam. nasmeh Kateri pa so še drugi primeri takih vrhov?
všeč
Loerst12. 07. 2022 01:17:23
Najprej opravičilo - vem, da je to tema o razmerah na Plaskem Kuku, ki jo sedaj ugrabljam za nekaj drugega. V opravičilo in znak kesanja objavljam v sosednji temi poročilo o nedeljskem izletu na Planjavo. nasmeh

Kriterij M&M o prominenci (= relativna višina nad sedlom proti višjemu vrhu) vsaj 50 m je na prvi pogled čisto korekten in zdravorazumski, ima pa v osnovi iste težave, kot ostali kriteriji:

- ni splošno sprejet kot nek standard. Definicije vrhov nihajo od 50 m prominence in vsaj 1 km od sosednjega višjega vrha oz. prominenca vsaj 100 m, če sta vrhova bližje (Hrvatski planinarski savez), 100 m prominence (PeakBagger), 30 ali 300 m prominence (peak oz. summit) in "primerna" morfologija ter pomembnost (UIAA), vsaj 1.500 m višine in naklon nad 2 stopinji oz. vsaj 1.000 m višine in naklonom nad 5 stopinj (UN) itd itd...

- vse je stvar dogovora. Ne obstaja nek poseben razlog, zakaj bi bila meja prominence npr. 30 m ali 50 m ali 100 m ali...

- meja prominence na 50 m npr. pomeni, da Visoki Rokav, Mala Mojstrovka, Kokrska Kočna, Šplevta, Staničev vrh, Mala Tičarica... niso "vrhovi". Celo Triglav, ki ga imamo na grbu in zastavi, bi se moral preimenovati v Dvoglav, ker Mali Triglav pač ne bi štel. Na celem grebenu Košute bi ti ostalo kakih 5 dvotisočakov, čeprav jih sedaj zbiratelji vrhov naštejejo +10. Prominenca gor ali dol, mnogi ljudje bi imeli v osnovi s tako definicijo problem. Če pa znižaš kriterij na npr. 30 m, pa takoj dobiš na stotine novih vrhov (posebej v Kočevskem rogu ali Snežniški planoti), od katerih mnogi ne bi imeli niti imena. In če se odločiš za subjektivni kriterij "pomembnosti" vrha, se ujameš v past subjektivne presoje.

@Hammond takole iz glave na prvo žogo npr. Kremant na Ratitovcu ali pa npr. Mariborski razglednik (ne vem, ga Mariborčani dojemajo kot "vrh" ali kot razgledno točko? Ker v resnici je zgolj slednje). Večina Dolenjcev bi bila povsem osupla, če bi jim povedal, da vrh Mirne gore ni tam, kjer ga obišče na tisoče ljudi ampak nekaj deset metrov zahodno. Tudi Mali Draški vrh ni tam, kjer je žig in vpisna škatla. Teh primerov je dejansko na desetine, če se ti da malce poglobit v karte jih boš hitro našel še cel kup.
(+9)všeč
Hammond12. 07. 2022 08:31:11
Hvala za razlago. nasmeh
všeč
Trobec14. 07. 2022 20:06:10
Kar se tako na hitro spomnim iz glave...
- Kalška gora ima "vrh" na koncu grebena, dejansko je malo višji del par 10m prej.
- Mokrica bi težko sploh rekel, da je vrh. Bolj točka na koncu grebena.
- že omenjeni Mali Triglav...pri kriteriju 50m sploh ne bi bil vrh.

Kot zanimivost...pri uradnem štetju 8tisočakov je zahteva vsaj 600m relativne višine vrha. So pa zdaj tudi neke pobude o "omilitvi" tega kriterija, potem bi število 8tisočakov lepo naraslo.
(+1)všeč
taubi415. 07. 2022 17:27:46
Po tem kriteriju (600 m relativne višine) je v Sloveniji samo 12 dvatisočakov.
Po absolutni višini:
Triglav 2048 m relativne višine
Škrlatica 972 m
Mangart 1067 m
Kanin 1397 m
Grintavec 1706 m
Krn 605 m
Stol 1018 m
Kepa 705 m
Košutnikov turn 764 m
Storžič 667 m
Kordeževa glava (Peca) 875 m
Raduha 803 m

Podatki povzeti po (( Slovenski dvatisočaki (Marijana & Marko))
(+3)všeč
djimuzl15. 07. 2022 18:03:50
Domnevam, da se tu upoštevajo zgolj tisti dvatisočaki, na katere vodi markirana pot. Tu pa niso upoštevani ne-dvatisočaki..
všeč
Trobec15. 07. 2022 19:40:33
Ne, vsi 2tisočaki. Ker če pogledamo npr celo Martuljško skupino (Rokavi, Oltarji,...) nima noben relativne višine 600m, so vsi preblizu Škrlatice. Enako je z bližnjo in malo širšo okolico Triglava - celoten greben Špičja in naprej, celotno področje Fužinskih planin... V osrednjem grebenu KSA ostane samo Grintovec, Kaninskih podih samo Visoki Kanin...
(+1)všeč
Loerst15. 07. 2022 21:08:34
Taubi in Trobec imata prav, samo 12 naštetih dvatisočakov ima relativno višino nad 600 m (in samo cca 95 nad 100 m).

In če smo že pri naštevanju slovenskih vrhov z relativno višino nad 600 m, so to poleg naštetih še:
- Snežnik
- Uršlja gora
- (Kobariški) Stol
- Matajur
- Porezen
- Jerebikovec
- Črni vrh
- Vivodnik
- Mali Golak
- Basališče
- Kum
- Črni vrh
- Trdinov vrh (*po arbitraži je vrh na Hr)
- Veliki Javornik in
- Boč.

Ali drugače povedano - po najbolj strogih merilih imamo v Sloveniji 27 vrhov gora, po "malce" bolj ohlapnih pa jih je GURS nekoč naštel 8317 (yep, sem preveril). Razpon med obema ciframa tudi pove, zakaj ni enostavnega odgovora na vprašanje, koliko vrhov je v Sloveniji.
(+4)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki