Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Varnost v gorah

Natisni
VanSims4. 07. 2012 21:03:17
Kar se tiče čelade upam, da smo si na jasnem da je zelo priporočena vedno in povsod nad nekje 1500-2000m pri nižjih poteh pa nekje na poteh rangiranih zahtevna ali višja in še na poteh, ki jih vsak sam oceni kot 'čelade potrebne'.

Kar se tiče samovarovanja, jaz ga za Triglav nisem imel. Tu pa vsak po svoji pameti. Na težjih feratah v tujini brez njega skoraj ne gre, ostalo zopet po presoji posameznika. Kdor se hoče v vsako zajlo vpenjati, naj se. Še vedno bolje kot, da se kam ne bi kjer bi bilo pametno. Če se ti tako neznansko mudi, ga obhodi ali obplezaj. Če ga ne moreš, razmisli ali ne bi bilo pametno, da bi uporabljal samovarovanje tam tudi ti.

Ko sem šel na Brano čez Okrešelj se je ena tut vpenjala na zajle do Kamniškega sedla. Sem jo obhodil in čao.

In še to: nobena oprema ni obvezna. Dosti pa je da pride že en sam trenutek, ko ugotoviš da bi bila potrebna. Drugega morda ne bo več.
(+1)všeč
Zebdi4. 07. 2012 21:22:57
VanSims, bi se kar strinjal. Vsakdo naj pri razmisli o tem, kje je smiselno uporabiti kakšen kos opreme. Tudi čelada ni vedno potrebna na 2000+. Se mi je že zgodilo, da me je nekdo na Raduhi (iz smeri Loke) pobaral, če ne cenim svojega zdravja in ne nosim čelade. Pa je tam edina nevarnost ta, da mi na glavo strmoglavi kakšna kavka nasmeh

Za tujino ne trdim, ampak v naših gorah še nisem uporabil samovarovalnega kompleta, pa ga tudi še nisem nikoli pogrešal. Je pa res, da sem počasi stopnjeval težavnost in nisem takoj rinil na najbolj izpostavljeno in kondicijsko zahtevno pot nasmeh
(+1)všeč
MANGRT4. 07. 2012 22:14:22
Tolmačenje za takorajžne:
nikoli se ne posmehuj ostalim,ki so počasnejši,nerodni pri rokovanju z opremo ali pripeti.
vprašaj se kako sem pa jaz začel,ali jih je strah višine pa vseeno uživajo na vrhu,niso dovolj hitri,ker jim to nedopušča zdravje.(prijatelj po prometni nesreči komaj še prisopiha na kakšno "krtino"),malo je pa takih ki opremo "razkazujejo".
sem ekstimist in oče petih otrok,ki odmene pričakujejo nek zgled.Ko smo v hribih se vsi vpenjamo pa čeprav je položno,čelada je obvezna tudi na rolerjih in kolesu ter strpnost do drugih udeležencev.

Toliko v razmislek in upam da nisem koga užalil,srečno.
(+4)všeč
ljubitelj gora4. 07. 2012 22:19:52
Tud jest še nism v Sloveniji potreboval samo.komplet, saj je ponekod potrebno poplezat in se nimaš kam vpenjat. Čelado jaz nadenem pred vsako steno. Je treba stopnjevat zahtevnost pa gre lažje, ampak folk rine na Triglav čez Plemenice, prej nikol nč hodil v hribe, potem pa šok, propadi, zelo zahtevna pot in po dveh dneh oceni, ˝nikol več Triglav˝ ....
všeč
urbancek5. 07. 2012 08:19:41
@MANGRT: Zakaj pa se vpenjate, tudi če je položno in ni priložnosti za padec??! Vedno se je potrebno vprašati zakaj določen trenutek človek nekaj počne, ne pa kar po nekem pravilu ali šabloni...

Ker če ni možnosti, da človek odleti nekam, takrat je samovarovanje bedarija... In o takih ljudeh jaz govorim, o tistih, ki te zadevščine uporabljajo tam, kjer lahko dajo vse štiri od sebe in se jim ne bi zgodilo prav nič hudega...
(+1)všeč
matdra11. 07. 2012 10:06:23
Sedaj mi je tudi bolj jasno razmišljanje naših podjetij glede varnosti pri delu. Če ni nuja, noben ne bo nosil pasu, čeprav so jeklenice itd prav tam zato, da se uporabljajo tudi pasovi. Upam samo, da noben od vas, ne bo naletel na slab klin, poškodovano skalo itd.
všeč
Zebdi11. 07. 2012 10:19:56
Hm, ampak res nisem vedel, da so jeklenice po naših hribih napeljali zato, da se lahko ljudje nanje pripenjajo s samovarovalnimi kompleti zmeden Nekak sem bil vedno prepričan, da so v času opremljanja poti jeklenice napeljali zato, da nudijo dodatno oporo tam, kjer je to potrebno zavijanje z očmi
(+6)všeč
dprapr11. 07. 2012 10:59:14
Še na tečajih za mladinske planinske vodnike so včasih učili, da se po zajlah in klinih ne smemo "vlačit", ampak so nam samo za oporo in ravnotežje, kjer se neprijetno počutimo zaradi globine.
Seveda pa se s časom stvari spreminjajo in se žal nekatere stvari prenesejo tudi tja, kamor ne sodijo - vse zaradi boljše prodaje opreme in na račun neke lažne varnosti.
Če pa govorimo o feratah, pa pripenjanje več ni vprašanje ampak nuja, ker so to nenaravne poti, "vsiljene" v stene in posledično zelo strme.
(+4)všeč
urbancek11. 07. 2012 22:08:12
@matdra: Takrat, ko so nadelovali poti z jekelnicami po naših gorah, še ni bilo prav veliko samovarovalnih kompletov...zavijanje z očmizavijanje z očmimežikanjejezikvelik nasmeh
(+1)všeč
dprapr12. 07. 2012 07:41:19
Urbanček, nekateri bi pač radi uvedli "Gardaland" v visokogorje. Imajo pa se za zaščitnike narave!?
Dobro bi bilo videti eno analizo gorskih nesreč (mislim, da jo vsako leto objavijo v Planinskem vestniku), kjer je točno razvidno, zakaj se nesreče dogajajo. Ali zaradi neuporabe pasa in kompleta ali zaradi česa drugega. Kolikor se spomnim (morda se motim), je najpogostejši vzrok nesreč zdrs in podcenjevanje razmer. Preveč ljudi je samoukov in vse manj takšnih, ki se priključijo društvom, kjer bi lahko vsaj na začetku dobili koristne napotke za gibanje v gorah. Izgovarjanje na pomanjkanje časa ni opravičilo, ko gre za našo varnost in varnost naših otrok. Starš, ki se odpravi z otrokom v visokogorje, bi se moral prej sam usposobiti in tisto pot tudi prej prehoditi.
Meni se vse bolj dozdeva, da se v gore odpravljajo ljudje z vedno slabšo telesno kondicijo in z vedno boljšo opremo. Včasih je bilo ravno obratno! V preteklosti ni bilo "kompletov", pa so bile te poti ravno tako obiskane. Vendar so se ljudje posluževali strokovnega vodenja planinskih vodnikov ali pa so bili vsaj bolj telesno pripravljeni, ker so bolj živeli z naravo in posledično tudi več fizično delali. Še posebej se ta razlika pozna pri otrocih.
Triglav je tu izvzet - nanj so se že od nekdaj vzpenjali "takšni in drugačni", predvsem "sezonski" planinci.
Da zaključim to nakladanje - s "privezom" na zajlo povsod, kjer je potrebno in kjer ni, ne bomo ničesar rešili, kvečjemu kakšno firmo z alpinistično opremo. Več se bo treba posluževati usposabljanja in več delati na telesni pripravi. To pa je odvisno predvsem od nas!
Lp vsem, ki uživate v gorah!
(+7)všeč
urbancek12. 07. 2012 08:31:00
MA dprapr tooooooooooo!
Bravo še za tale sestavek in aplavz z moje strani za tole!

P.S: Samo glede na stanje v gorah nas je tako razmišljujočih bore malo...velik nasmehzavijanje z očmimežikanje

všeč
Keko12. 07. 2012 08:53:43
dprapr, zadel si v nulo. Samovarovanje je obvezno predvsem na posiljenih feratah, kjer je jeklenica napeljana od začetka, pa do konca in se velik del ferate premaguje na trenje, saj ni klinov in skob na katere lahko stopaš. Na naših pohodnih poteh se pa najbolj varnega počutim prav ob jeklenici, saj če je teren težji je tudi polno klinov in skob, kamor lahko zanesljivo stopiš. Kljub temu pa na nekatere poti v naše gore vzamem varovalni komplet za vsak primer. Včasih mi pride prav pri slikanju na težjih mestih, saj če se prikleneš za zajlo, je to opravilo bolj varno, saj se takrat ne držiš z rokami.
(+5)všeč
Zebdi6. 08. 2012 13:57:53
eek Samo tri metre padca? Tole bo pa zanimivo spremljati nadaljevanje zgodbe...
všeč
Keko6. 08. 2012 14:15:51
Pri takšnem padcu se varovalni komplet ne bi smel pretrgati, razen če je fant imel ogromno smole in je trakove enostavno prerezalo ali prestriglo pri padcu, ali je pa posredi zopet kakšna tovarniška napaka, ki so zadnje čase kar pogoste pri varovalnih pripomočkih.
všeč
Daaam6. 08. 2012 14:38:41
na orf piše da si je komplet sposodil ...mogoče je pa tukaj problem... da je že bil načet.. Drgač pa ja.. res smola...
všeč
Branee6. 08. 2012 15:05:42
sposodit si komplet je lih tko k bi si sposodu boksarce od enga..

Drugac pa fant brez izkusenj kr tko direkt v steno, se tolk ni, da bi imel svoj komplet, enim res hudic ne da miru.

Jest tut ne grem na odprt morje z nasim gumenjakom, ker pac ni za to..
všeč
Janiel746. 08. 2012 15:56:30
Nikjer nič ne piše, kateri samovarovalni komplet (kateri proizvajalec) je imel?
Step by step je pravo vodilo povsod.
všeč
Becar9. 08. 2012 07:17:29
Pesem o nesreči v gorah v zanimivi izvedbi:

Zadnja Planika
(+1)všeč
Stran:123456...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki