Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Visoka polica - Cima delle Cenge , 2002m

Natisni
turbo11. 07. 2010 12:29:58
Ker mi je bila omenjena tura že pred mnogo leti zelo všeč, smo se odločili, da jo ponovimo. Iz Bovca so prišli Zdenc, Peter in Marjan, iz LJ. pa midva z Eko. Parkirali smo kaka 2km naprej od Rabeljskega jezera v smeri Sella Nevee, levo pod cesto (veliko parkirišče, tudi izhodišče za Jerebico iz italijanske strani). Začeli smo malce po 7h (v soboto) in v slabi uri prišli do koče Brunner. Od koče smo se en malček spustili, prečili potok in se nato po poti št. 656 (smerokaz malce pod kočo) po zelo strmi poti povzpeli na škrbino (sedelce) Forcella delle Cenge, 1820m. Pot je zelo lepo speljana med rušjem in macesni, izredno razgledna, je pa zelo strma in zahteva trden korak. Na nekaj težjih mestih je tudi zavarovana z jeklenico. Ko smo prispeli na sedelce, smo se po miniaturni feratti spustili kakih 50m na drugo stran, proti Rablju, in se znašli pred vstopom normalne smeri na Visoko polico (velika rdeča puščica in napis na skali). Pot je označena - markirana, nezavarovana !, težave mestoma dosegajo .II. stopnjo. Najtežji del je žleb na začetku, skala pa je trdna in poplezavanje prav uživaško. Od vrha žleba do vrha gore pa je precej skrotja, nekaj rušja in nekaj manjših skalnih skokov, ki jih je potrebno preplezati. "plezalnega dela" je za približno 1/2h. Manj izkušenim priporočam varovanje, ki se lahko uredi bodisi s pomočjo skalnih rogljev bodisi na koreninah rušja. Predvsem pa ne pozabite, da če je gor grede težko, bo nazaj še težje. Zatorej po pameti. Čelado pa v vsakem primeru na glavo. Sam vrh Visoke police je čudovit razglednik in če je vreme tako, kot smo ga imeli mi, se vidi daleč daleč naokoli. Vrnili smo se po isti poti in nazaj grede je bilo že pošteno vroče. Je pa od koče Brunner do ceste ob poti veliko tolmunov, kjer še kako prija počitek v senci ob hladni vodi (ne pozabite na brisačko cool).
Od parkirišča do vrha je uradno 3h vzpona, sestopa pa kako urico manj.
Tura je čudovita in jo toplo priporočam vsem, ki so vajeni tudi malce poplezati. Medtem ko so bile na bližnji Lepi glavi množice obiskovalcev, smo bili mi na vrhu sami, pa tudi med vzponom in sestopom od Brunnerja in nazaj nismo srečali žive duše. mežikanje
všeč
IgorZlodej23. 09. 2012 18:34:06
Načrti so bili sicer rahlo drugačni, ampak vedno se ne uresničijo, zato sem jo tokrat že tretjič ubral na Visoko polico. Avto sem pustil pri surf centru ob Rabeljskem jezeru in šel po cesti do izteka Belega potoka in po poti 625 do koče Brunner oz. sem že pod kočo zavil v desno. Bojanovemu opisu nimam kaj dodati, mogoče le to, da se s poti lepo vidi podor na poti Saškega kralja. Nahrbtnik sem pustil pod vstopnim kaminom, kjer me je tudi počakal. Zatem sem se s škrbine Visoke police spustil na vzhodno stran in se nekaj časa držal poti 656, ki pelje v Rabelj, nato pa sem pot zapustil in se po neoznačeni stezi spustil po levem bregu Canalle della Malga do surf centra, kjer me je čakal avto. Lepa krožna turca za popoldan.
iz doline Belega potoka lepo viden vrh Visoke police1
pod kočo Brunner sem zavil v desno2
skalni podor na pot Saškega kralja3
viharnik in vrh Lepe glave4
vstopni kamin normalke5
vzpon v nadaljevanju je prav slikovit6
na vrhu ni ravno prostorno7
Kamniti lovec in dolina Mrzle vode8
same Visoke špice9
nazaj dol10
(+10)všeč
2061alessio26. 09. 2012 19:46:53
ciao Igor, v povratku sem mislil da boš skocil gor na "Vette Scabre", odprli smo eno staro vojaško pot ( tu in tam možicki) ker v spodnjemu delu se sreca z tisto neoznaceno pot , sedaj na sproti surf centra greš kar direkto gor in preciš potok na levo stran (vsaj greš levo po tisti poti kjer se vidijo vodne cevi) in naprej gor na koncu cež melišce in žleb ( kratka polica z staro vrv)proti Vette Scabre,l.p.
(+2)všeč
IgorZlodej26. 09. 2012 22:14:52
Sem imel namen, ker pa je bilo že malo pozno, bom to opravil drugič. Sem pa videl tam kjer sem prišel dol, pri izviru dobre vode, da je v desno stara pot lepo požagana vej, predvidevam, da ta pride prečno pod Vette Scabre, za ono drugo spodaj od surf centra pa vem, ker sem sedaj že dvakrat prišel dol po njen, tudi ta je lepo očiščena vejevja, ste pridninasmeh.
všeč
rovka6. 07. 2013 19:05:57
Živjo, danes po dobrem letu dni ponovno v tem koncu Julijcev. Gor grede po dolini Belega potoka do Brunnerja in preko škrbine na vrh, dol grede pa s škrbine na rabeljsko stran vse do jezera.

Vreme je zdržalo, tudi razgled po bližnjih vrhovih nad krnico B. potoka je bil kot se šika, le Viš se je skrival za sivimi oblaki.

Sama pot je normalno prehodna, kar precej motečega grušča je sicer v žlebu nad škrbino, višje je pot malenkost lažja, vendar pa toliko bolj izpostavljena. Še to, pot saškega kralja je še vedno uradno zaprta medtem ko je pot, ki se spušča s škrbine proti Rablju, v srednjem delu grape na nekaj mestih precej poškodovana. Lep pozdravnasmeh.
(+1)všeč
lynx22. 06. 2014 13:31:02
Opisi z Lojtrice ta teden so krivi, da so me zamikali ti konci. Pot mimo Brunnerja do sedla je v celoti kopna, spust do krnice pod njim pa le delno (večinoma v bolj položnem delu). Sneg je mehak in idealen za spust, v gozdu pa je spet vse kopno do dna. Pristopni žleb in vršni del sta tudi čisto kopna.nasmeh
(+2)všeč
IgorZlodej22. 12. 2015 16:42:42
Pot 656 mi je zadnja leta lepša, kot tista strma od koče Brunner. Nekaj malega snega, ki pa prav nič ne ovira pristopa je v krnici pod Škrbino, naprej na vrh pa je večinoma povsem kopno, le na dveh treh mestih, kjer se stopi na severno stran je nekaj snega,

Sestopil sem po smeri vzpona.
krnica, Škrbina in rogelj, ki pa ni vrh Visoke police1
pogled čez Škrbino Visoke police2
vstopni kamin3
4
od VBŠ do Nabojsa5
na dveh, treh mestih na severni strani nekaj malega snega6
dol7
nekaj snega dol v krnico8
kmalu spet sonce9
kmalu spet na izhodišču10
(+8)všeč
Matjaz_655. 08. 2016 19:53:16
krožna tura ... od surf centra na lepo glavo in visoko polico mežikanje
všeč
dprapr4. 08. 2017 22:55:35
Če že vsak dan priporočajo gore za ohladitev, sva jo pa mahnila na goro, ki je obdana z dolinama Mrzlega potoka in Mrzle vode.
Prav mrzlo ni bilo, vroče pa tudi ne.
Za popestritev ture sva pristopila po poti Saškega kralja, čez številne grape in po razglednih policah, mimo koče Brunner in po strmem poraščenem pobočju do škrbine pod vrhom, od tam pa v lažjem poplezavanju na vrh zelo razgledne Visoke police.
Jutranji Mangart.1
Čez številne grape.2
In police. V ozadju Visoka polica.3
Pod odlomom.4
Ki je nagruščen in dobro zavarovan.5
Pogled nazaj.6
Najin vrh nad kočo Brunner.7
Sosednji Rogljič in Lepa glava.8
Nad škrbino pod vrhom.9
Izpostavljen del, po mojem mnenju najtežje mesto.10
Še nekaj lepega poplezavanja po grebenu.11
Do vrha Visoke police.12
Dolina Mrzle vode s Kamnitim lovcem in s Kraljevo špico.13
Na vzhodu izstopata Mangart in Jalovec.14
In seveda najlepši pogled na venček nad dolino Mrzlega potoka (Visoka Bela špica, Krniška špica, Lojtrici, Lepa glava in zadaj že viden Viš).15
(+3)všeč
palček plezalček4. 08. 2017 23:14:06
Lepi kraji, lepa tura nasmeh
(+1)všeč
bagi3. 11. 2017 13:27:17
Pristop na Visoko polico iz smeri Rablja (pot 656) je trenutno povsem kopen in brez posebnosti. Če se vozimo v smeri Rabeljskega jezera je začetek označene poti do sedla Forcella delle Cenge takoj za mostom. Do tega sedla je pot netežavna, na sam vrh pa v okviru dvojke. Poplezavanje poteka deloma v grapah, deloma po izpostavljenih pobočjih.

Začetek v Rablju. Avto se lahko pusti pri tej hiši ali še bolje pri naslednji, zapuščeni1
Smerokaz za sedlo, kjer se začne vzpon na Visoko polico2
Pogled nazaj na Rabelj3
Pot je v začetnem kolovozu kar strma, nato se do sedla vzpenja bolj zložno4
Razgledov ne manjka5
Na sedlu *Forcella delle Chenge*6
Posvetilo o poti7
Takoj desno opazimo oznako za Visoko polico ( Chima delle Chenge ). Naprej nas vodijo rdeče pike8
Že kaj kmalu je potrebno potelovaditi skozi začetni žleb9
Skala je dobra, nekrušljiva, a bolj gladke sorte10
Skokov je kar nekaj, a kaj posebej težavnega ni11
Del poti poteka po izpostavljenem pobočju12
Zaradi mrzlih skal so dobrodošle rokavice13
Na grebenski del vzpona pridemo tik pod tem rogljem14
Stari znanci :)15
Pogled na drugo stran16
Še nekaj grebenčkanja 17
 .... in končno sva na zelo razglednem vrhu18
Pogled v dolino19
Pogled proti našim vršacem20
Na vrhu sva se pridno martinčkala, a potrebno je bilo sestopiti21
Vso pot je bilo potrebno ponoviti še v obratni smeri22
Tale grapa zna komu zagreniti kakšen trenutek23
Sestop po grapi24
Nekaj več previdnosti tu ni odveč25
Poplezavanje navdol26
Skoraj sva že v sedlu27
Pogled iz sedla v smeri bivakov Goricia28
Pogled iz sedla v smeri Rablja29
In še pogled nazaj na sedlo30
Spust je potekal v prijetnem soncu31
Rabelj in venček Rabeljskih špic32
Pogled na Visoko polico ( desni skalni roglji ) iz Nemških glav33
(+10)všeč
ljubitelj gora15. 07. 2018 17:10:40
Zjutraj na izhodišču nekaj dežja, rahlega, ki me ni odvrnil od pohoda. Začnem okoli 7 ure in gor proti Lepi glavi, ves čas je po malem kapljalo, ampak razgled so bili. Nekaj več previdnosti pri vzponu. Ko pridem na vrh rahel dež poneha, tja proti Loški steni se je še videlo, da rahlo dežuje. Sestopim previdno nazaj do koče in še enkrat nazaj gor na Visoko Polico, II.stopnja po prehodih. Še dodatnih cca 700m višinske razlike. Suho in na vrhu skoraj brez vetra, ker so se v daljavi začel nabirat oblaki sem počasi sestopil do škrbine in sem tam odpočil. Nižje dol okoli koče se še enkrat ustavim, nato pa počasi sestopim nazaj na izhodišče.
Lepa glava1
Lepa glava, pred Visoka polica, zadaj Mangrt, Jalovec2
tu po teh prehodih se pride na vrh Visoke police, II.stopnja, ni za neizkušene.3
Visoka polica4
5
(+2)všeč
mirank22. 10. 2018 21:30:15
En avto smo pustili pri jezeru, nato pa začeli ob Belem potoku proti koči Brunner. Vreme je bilo odlično-toplo za kratke rokave; stezica proti sedlu se strmo vije med lepo obarvanimi macesni in ruševjem. S sedla 15m spust ob edini jeklenici in že je treba poprijeti za skale v kaminu, tu in tam malce zahtevnejši prehod in po skoraj vodoravnem slemenu stojimo na vrhu odličnega razglednika. Največ pogledov pritegne venec gora na zahodu nad Goriškim bivakom. Žal pa lepih razgledov nismo uživali prav dolgo saj se je začelo vreme hitro slabšati. Sestopali smo na drugo stran in zaradi zelo slabe vidljivosti opustili namero za vzpon še na Vette Scabre. Z markirane poti ki vodi v Rajbl, smo zavili desno takoj za dvojnim ovinkom, sledeč komaj opazni stezici in redkim možicem-je pa smer nezgrešljiva saj vodi stalno ob levem bregu potoka. Na cesto ob jezeru smo stopili točno ob topovih-tam kjer nas je čakal prevoznasmeh.
Še brez oblakov1
strma stezica2
3
kamin nad sedlom4
še malo više v kaminu5
malce izpostavljeno6
sestop v kaminu-kake tričetrt ure kasneje7
s soncem obsijan je bil zagotovo še lepši8
(+8)všeč
djimuzl10. 06. 2019 17:24:05
S parkirišča pri potoku Bele vode sem to sončno nedeljo štartal (pre)pozno, a skozi gozd do koče Brunner je bilo še prijetno sveže. Relativno kratek, a strm vzpon do Škrbine v policah pa mi je dal "vetra" nasmeh - tistega pravega pa zgolj za sapico velik nasmeh Naraščajoča vročina je skupaj s strmino stopnjevala moje sopihanje po poti 656, ki pelje od Brunnerja do Rablja, tako, da sem že kmalu spoznal, da na vrh zahtevne Visoke police tisti dan pač ne bo šlo…
S škrbine sem se tako kmalu spustil na rabeljsko stran in mimo kar nekaj snežnih jezikov (ob poti) sestopil v krnico Rabeljsko Planinico, ki rahlo spominja na Ovčjo stran pod tamarskimi Poncami. Po krajšem nadaljevanju po omenjeni poti sem na koncu izrazitega desnega ovinka poiskal stezo, ki se spušča ob levem bregu potoka Canale della Malga (nekje sem zasledil tudi ime Rio della Malga, kar mogoče bolj ustreza imenu potoka - Canale pa bolj imenu soteske..). Njegovim lepim koritom se pot, ki je dobro sledljiva (možici), v zgornjem delu večkrat povsem približa, kar je ponudilo priložnost za osvežitev in kakšno fotografijo nasmeh Nižje se steza od potoka odmakne, korita pa se spremenijo v globoko sotesko. Na cesto sem prišel ob surfarskem centru, od tam pa sem šel do izhodišča najprej ob cesti, kasneje pa po zaraščenih kolovozih in vročem prodišču Jezerskega potoka.
Pot 656 je nad dolino Bele vode dokaj dobra in solidno označena, na obeh zahtevnih mestih dobro zavarovana (jeklenica), a v grapi pod škrbino na rabeljski strani jo je erozija mestoma že lepo načela, v gozdu pod krnico pa je na poti kar nekaj podrtega drevja, ki pa se mu da izogniti. Vroč, a "razgleden" dan nasmeh
Dolina Bele vode, Visoka polica že na sceni1
Visoka polica2
Koča Brunner3
Po spustu od koče - začetek vzpona proti Škrbini v policah4
Razgledi se pričenjajo širiti5
Stražarji6
Pogled proti Jerebici7
Strme grape8
Visoka Bela špica, Trbiška Krniška špica, Lojtrici, Rogljiček9
Prva jeklenica ob poti10
Znamenje11
Kosmatica :-)12
Rumenka :-)13
Petokraka plavica :-)14
Kaninsko pogorje se raztegne kot harmonika15
Pot Saškega kralja16
Jerebica17
Lepote nad dolino Bele vode18
Visoka polica, levo Lepa glava19
Spust skozi kamin do škrbine20
Odpre se naša panorama21
Spominska plošča na škrbini22
Strm spust23
Jof del Lago in Mangrt24
Prijetno žuborenje topečega snega ob poti25
Rabeljska Planinica (Raibler Aibl)26
Potok Canale (Rio) della malga27
Osvežitev...28
Potka lepo uhojena29
Pri jezeru30
(+5)všeč
LEA ŠTUMBERGER16. 06. 2019 19:18:02
15. junija (sobota), sva se povzpela na Visoko polico.

Super tura.

.

OPIS POTI

.
1
2
3
4
5
6
7
(+11)všeč
Edina16. 06. 2019 23:03:55
Lea, mi smo se srečali in vajine ocene, da je skala v žlebu nad Škrbino dobra, smo bile zelo vesele. Hvala.

Pot je brez posebnosti, kar se pa zahtevnosti tiče, tisto kar je zapisano v Janševem vodniku še vedno drži in ni priporočljiva v mokrem. Nas je navdala z velikim veseljem ...
http://stezeinsledi.blogspot.com/2019/06/visoka-policacima-delle-cenge.html

Srečno na potkahnasmeh
(+14)všeč
LEA ŠTUMBERGER17. 06. 2019 20:11:44
Edina, kapo dol! Res, kako sem bila vesela informacije, da ste bile vse tri gor. Lahko ste vzgled mnoooogim, mnogim.

Bravo. Srecno se naprej. nasmeh
(+5)všeč
mukica18. 06. 2019 07:26:37
Vauuuu vsem iskrene čestitkenasmeh
(+3)všeč
Majdag18. 06. 2019 14:58:53
Edina in Lea.... Čestitke punce, res ste od sile. Vso srečo na vaših poteh..nasmeh
(+4)všeč
bos12. 08. 2019 19:22:02
Tretji dan, ob povratku proti domu, se zaustavim v Rablju ter grem po poti 656 do škrbine in od tam na vrh.
Pot do škrbine je lepo označena ter normalno prehodna, nekaj je podrtih dreves na poti. Od škrbine do vrha pa poplezavanje, kot večinoma na takšnih poteh, je sestop verjetno bolj zahteven kot sam vzpon.
Glede na vremensko napoved, da bo dopoldan oblačno, razgledov nisem niti pričakoval, pa saj sem se jih naužil prejšnja dva dnijezik.
jutranji oblačni Strmec1
kapelica Sv. Mihaela stoji na mestu, kjer je bila leta 1943 požgana prvotna gotska cerkev2
ko je lepo, pa se vidi tako3
začetek poti, 3 h do škrbine4
prečenje smučišča5
tudi tu so gradili6
nazaj grede sem tukaj pomalical, ko je bilo več razgleda7
lepši del poti8
ob poti9
tam gori je nekje škrbina10
še malo11
pot s škrbine proti koči Brunner12
in desno na Visoko polico13
začetni del14
celotna pot od škrbine je označena z rdečimi pikami15
kako že gre tista pesem ... Rastejo v strmi gori bele planike tri ...16
še malo do vrha17
na vrhu je bil razgled v vse smeri enak18
so pa te polepšale pot19
previden sestop20
proti škrbini21
še malo22
na škrbini23
na začetku je sestop s škrbine kar krušljiv24
pogled nazaj, ko pridemo spet do gozda25
pri klopci se pokažejo Kraljevska špica in Rabeljske špice26
tudi Rabeljsko jezero in cesta na Predel27
plaža se polni28
Rabelj29
Rabeljske špice30
(+5)všeč
coffee20. 06. 2022 17:10:06
Da pobrišem prah s te ture.

Štartal sem kar zgodaj, vendar sem kljub jutranjemu hladu po bitkah s klopi iz gozda prišel gnil. Na takih poteh jih res nabereš polno v nekaj minutah. Po pavzi sem jo mahnil proti vrhu in prispel razmeroma hitro. Za nazaj grede bi se kar strinjal z bosom, da je dol težje, čeprav je tudi vršni del kar izpostavljen.

Sicer sem originalno planiral malce bolj grande dan, spust proti Belemu potoku po poti 656 in potem še na ostale lažje plezalne vrhove nad dolino, vendar sem se ob CAIjev nasvet o kompletu in Mašerovo mnenje, da je pot do Brunnerja "neusmiljeno strma in robata", odločil, da bom s pustolovščinami nadaljeval kakšen drug dan.
dela se jutro1
proti škrbini2
tja notri3
nasvidenje do prihodnjič4
Kaninska skupina5
takšni kapitalci so mi parkrat prekrižali pot, sem se jim spoštljivo umikal6
višje pot postane takšna7
tudi kakšna rošca se najde8
dolina Mrzle vode9
slovenski del z vrha10
na vrhu11
v drugem delu poti se ponekod še postavi pokonci12
CAI pravi to, Mašera ono13
(+3)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki