Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Za ljubitelje ferat

Natisni
geppo18. 08. 2010 08:46:55
igor100
prav imajo fantje glede uporabe črk. Res je moteča ta pisava, ker smo pač navajeni na male črke.
sedaj pa odgovor
Ferata v Lawamündu je nepremerljiva z Železno Kaplo. Moj prijatelj pravi: kdor preleze ferato v Law. gor in dol brez uporabe skob je pripravljen tudi za ekstremne ferate.
Jaz sem poiskusil ( pa mi ni čisto uspelo ). Mogoče mi bi, če res nebi bilo skob in bi bil prisiljen to napraviti.
Težko je na podlagi 20x preplezane v Law. ocenit, da sedaj si pa za Kaplo.
Ta je resnično zahtevna in skoraj celotna podobna zgornjemu koncu ( saj veš okoli klina!! ). Poiskusi še prej s Cjajnikom in boš videl kje si? ( to je moj predlog )
Lp
všeč
igor10018. 08. 2010 22:27:35
Geppo hvala za odgovor.Imam pa se vprasanje,ker mi ta ferata res ne da miru in komaj cakam,da jo preplezem.Danes sem namrec po tvojem nasvetu se 4x preplezal ferato v law.brez pomoci skob,pa mi ni delalo kaksnih preglavic.
Pa sem vseeno malo skepticen,ko berem razne forume,da gre za izjemno tezavno ferato,ceprav mi po ogledu fotk ferata Cjajnik izgleda bolj tezavna??!!
Kako je z opremo-je dovolj samovarovalni komplet s celado in rokavicami ali potrebujem se kaksno dodatno opremo-vrv,popkovino,...???Se kaksen nasvet,ce vam ni odvec.Hvalazmeden
všeč
Bojan_A18. 08. 2010 22:44:51
Ferata na Cjajnik je neprimerno lažja od Turkenkopfa. Cjajnik je za celo stopnjo lažji. Težkih delov je malo in so dovolj narazen da se spočiješ. Pri Tuerkenopfu pa je precej konstatna visoka težavnost z malo mesti za počitek.

Zelo priporočam popkovino, meni je precej olajšala najtežji del do te mere da sem se po jeklenici skoraj vozil, namesto da bi navijal roke.
všeč
geppo19. 08. 2010 05:33:19
Cjajnik sem zlezel gor in dol brez popkovine, v Kapli pa brez nje ne bi prišel na vrh. Uporabljal sem kratko na samovarovalnem kompletu in še gurtno cck.80cm, tam kjer je bila na kompletu prekratka.
Na koncu popkovin pa vponke "matičarke".
Pa tako kot je že Bojan omenil. Cjajnik me ni preveč utrudil, Kapla me je kar sesula ( imam 108kg )
Lp
všeč
geppo26. 08. 2010 09:12:59
laut KTZ gestern Rettung von 2 Völkermarktern, die nicht mehr weiterkamen durch Bergrettung...

Kot opozorilo!!
objava iz avstrijskega foruma ( forum o tej ferati ) o reševanju ( v sredo )dveh obnemoglih obiskovalcev ferate v Železni Kapli.
Lp
všeč
igor10010. 10. 2010 17:52:18
No,pa sva na koncu le zbrala pogum in preplezala ferato v zelezni kapli.Moram priznati,da gre za res zahtevno ferato.S Tomazem sva sicer oba dobro kondicijsko kot tudi fizicno pripravljena,pa sva bila na koncu ferate dokaj izcrpana.Vsi,ki pa ste se namenjeni v kaplo,pa nujno s seboj popkovino,ker ti resnicno olajsa plezanje,se posebno na koncu,ko roke ne delujejo vec tako,kot bi morale.Kapla je za nama,sedaj pa novim podvigom naproti:Maltatal,konigjodler,...velik nasmeh
Ima kdo kaksno izkusnjo,predlog,...primerjava tezavnosti z kaplo???
všeč
geppo20. 11. 2010 08:03:42
všeč
geppo3. 04. 2011 17:16:15
http://pd-vg.velenje.si/ucni_poligon.htm
Danes dopoldan je bila otvoritev zavarovane planinske poti v Vinski Gori.
Po otvoritvenem programu domačega planinskega društva ( PD Vinska Gora )je bila otvoritev poti.
Višina je cck. 70m in je brez skob in klinov. Po preplezani poti lahko rečem, da je lepo izpeljana, ni vsiljena v steno. Na sredini stene je skrinjica z vpisno knjižico. Malo mi je navila mišice v rokah, ki se bodo morale še trenirati za sezono, ki prihaja.
Bil sem navdušen in z veseljem spil pivo, ki smo si ga lahko obiskovalci točili kar sami iz avtomata. Zraven je bila še pestra kulinarična ponudba.
Vseeno bi pa priporočil tistim, ki se prvič soočajo s takšno zahtevnostjo, da preiskusijo svoje zmogljivosti prej v ferati v Lawamündu /Labod.

PD Vinska Gora pa prosi, da obiskovalci te poti parkirajo na parkirišču pri cerkvi ( cck. 10min proč )in se ne vozijo neposredno v bližino stene in s tem ne motijo stanovalcev, ki živijo v neposredni bližini stene.
LP
všeč
geppo9. 04. 2011 20:42:44
Včeraj sem šel ponovno čez ferato.
Žal se je pred mano zgodila nesreča in plezalec je zaradi izgube moči v rokah zdrsnil. Samovarovalni komplet ga je obvaroval najhujšega in končalo se je s poškodbo ( podbpludba ) leve roke.
V ferato pripravljeni in z viškom moči v rokah!!!
Začetek stene in vidna ( delno ) poškodba plezalca na levi roki1
Ključni del v začetku ferate. 3 sidra pod tem je plezalec zdrsnil.2
Še malo pa iz stene - razgled na Vinsko Goro je pa dober3
4
(+1)všeč
npavli710. 04. 2011 12:09:26
Se strinjam, da je moč v rokah včasih lahko ključnega pomena, vendar tudi moči v nogah ne smemo zanemariti, če gremo plezat ferato v Gonžarjevo peč. Sama sem jo preplezala včeraj, vendar brez velike spodbude mojega prijatelja ne bi šlo. Na tistem delu, kjer je plezalec zdrsnil, sem imela tudi sama nekaj težav, a imela sem srečo, da je bil za menoj plezalec, ki mi je pomagal, da sem se malo odpočila, potem pa je šlo brez problema.
Sodelujočim pri izvedbi te ferate vse čestitke, saj je smer in zahtevnost ravno prav stopnjevana in če upoštevam še čudovito naravo v okolici, bi bilo res škoda, da se ne bi šla preizkušat.
A, kot sem že rekla, brez spodbude bi bila prikrajšana za čudovite občutke, ko prideš na vrh, kjer utrujene plezalce čaka klopca in ponuja prelep pogled na pokrajino. Veliko užitkov tudi vsem ostalim, ki se boste lotili Gonžarjeve peči.
všeč
geppo10. 04. 2011 12:26:45
Čestitam (npavli7)za odkrito oceno in preplezano ferato!
Mislim, da bo marsikdo za te užitke prikrajšan, ko bo prišel nepripravljen sem. Plezalec, ki je na žalost zdrsnil je odkrito potem priznal, da te težavnosti ni pričakoval in da je premalo naredil, oziroma se fizično pripravil.
Datum ponovitev je pa prestavil za nekaj mesecev. Želim mu pa iskreno, da bi mu v drugo brez težav uspelo!
LP
všeč
klm10. 04. 2011 12:41:26
"PLEZALEC" S 110 KG!?!
všeč
šerpa11. 04. 2011 00:37:13
klm -verjetno ni problem v kg če misliš na tega padlega. Jaz jih mam tudi 107 pa sem jo zlezo danes v 15 minutahvelik nasmeh

Zdaj pa bolj resno. Vsem ki se podajajo v tole feratico pa so skregani s skleci in podobnimi aktivnostmi za dobro fizično kondicijo, jo toplo odsvetujem. Če pa znaš še kaj na trenje lezit je pa vsekakor dobrodošlo, pa če se sam zajlaš in ne iščeš oprimkov v steni je zadeva precej bolj boleča za roke. Drgač pa res lep učni al pa trening poligon in vse pohvale PD Vinski gori za odlično opravljeno delo.
1
2
3
4
5
všeč
MaxSi11. 04. 2011 17:23:01
Kar nekaj časa se že odpravljam na odkrivanje ferat in to kljub temu, da toliko forumašev pljuva po železnjinjenju gora. Sicer sem tudi sam obrnjen na zeleno, ampak po mojem mnenju ferate prav nič ne škodijo oz. so celo koristne. Nimam nikakršne želje po klasičnem plezanju, sploh ker sem solist, pa tudi vrvi se mi ne da prenašati naokoli in kile dodatne opreme. Ferata pa predstavlja idealno kombinacijo svobode, adrenalina in preiskusa moči.

Dobrodošla je bila novica o odprtju "šolske" ferate in tudi sam sem jo šel včeraj pogledat, no, za vsak slučaj sem imel sabo opremo, če bi me premamilo,.... in me tudi je. Ferata je izpolnila moja pričakovanja, v začetku celo presenetila, danes pa ponosno z bolečinami v rokah zrem na včerajšnji dosežek.

Pa ne jezite se besedi "ferata", zavarovana planinska pot je malo predolga za pisanje,...ZPP je nerazumljiva,.. zgoraj napisano pa razumejo povsod (tako kot CD ali TV..)

Bravo "avtorjem" za dobro pripravo in še naprej uspešno delo. Feratarjem pa: pamet v glavo, opremo v roke in veselo v nove zmage... uživajte v naravi, četudi po stopnicah. nasmeh
všeč
pinkerton12. 04. 2011 10:19:01
V novem Planinskem vestniku je temeljito obdelana tema meseca o feratah doma in v tujini, vključno s predstavitvijo nove Gonžarjeve peči - kogar zanima. Že naslovnica revije je nora za pogledateek
všeč
medo*13. 04. 2011 20:21:06
Je kar oreng trening mežikanje lpp
Gonžarjeva peč1
2
Vstop v steno3
4
V nebo5
Razgled na Vinsko goro6
7
8
Pogled nazaj9
Napis na pokrovu vpisne knjige10
Drugi del11
Spet v višave12
Pogled malo mimo zajle13
14
Pogled dol15
Še zadnji ovinek16
Izstop17
všeč
jurakjernej13. 04. 2011 20:54:20
LEPO IZGLEDA,LEPE SLIKE, BO TREBA PROBAT, KO SMO TAK BLIZU.

A SI ŽE BIL V LAVAMUNDU?
LP
všeč
medo*13. 04. 2011 21:29:40
Če je lep dan, so tud slike lepe nasmeh Ne,tam še nisem bil, bil sem v Turkenkopfu, zanima me pa Königsjodler. A tud Gonžarjevo se splača probat, ti kar navije roke in požene adrenalin po žilah... Lp in varen korak!
všeč
geppo14. 04. 2011 08:44:37
jurakjernej
Lawamünd/Labot se sploh ne da primerjati s to v Vinski. Je pa neka osnova za začetek in kot Mijo pravi: preplezaj Lawamünd brez uporabe skob za trening.
Jaz običajno prvo vsakega peljem v Lawamünd in potem vidim, če je za bolj zahtevne ferate.
Gonžarjeva peč je za začetnika pretežka. Sem pa mnenje malo zaostril, koga bom peljal skozi. Padec, ki sem mu bil priča me je malo pretresel. Pa to, da mu od spodaj ne moreš prav nič pomagati.
LP res je tako kot so napisali predhodniki - navije ti roke!
(+1)všeč
Stran:12345678
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki