Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Psi v planinskih kočah

Psi v planinskih kočah

Natisni
redbull2. 04. 2015 07:33:26
AdA kaj pa če je oskrbnik Marky
všeč
Marky2. 04. 2015 08:15:33
Ada, žal se motiš. V nobenem pravilniku ne piše, da psi ne smejo biti v planinskih kočah, restavracija ipd.. Piše le, da v kolikor se streže hrana, moreš od vsakega gosta v prostoru dobit dovoljenje da se strinja o navzočnosti psa.
Pri nas, na Lisci so psi dobrodošli tako v predprostoru, kakor pri šanku, medtem ko pa v jedilnico nimajo vstopa! Smo že imeli inšpekcijo zaradi tega, ker so šli nekomu mali kosmatinci v nos, ampak žal ali pa na srečo ni dosegel tega, kar je želel. Inšpektorica je le rekla to, kaj sem zgoraj napisal, spila kavo in odšla nasmeh
(+8)všeč
pemi2. 04. 2015 12:40:46
tukaj pa se oglašam tudi jaz.. večino je problem it z kužom že na enodnevno turo recimo pozimi, ker te ne spustijo v kočo. Razlika so naši sosedje, na veliko znak- prepovedano psom, pa me je lastnik sam povabil noter.
Imam pritlikavega pinča kot predhodnika ki sta se oglasila v tej debati.
Lahko rečem da na Zlenici pustijo brez problema v kočo,pa Osolnik je ena takšnih tudi, koča v Krnici, pa še bi se jih našlo.
(+7)všeč
VanSims2. 04. 2015 12:42:38
A bomo morali še stoprvič: če ima lastnik koče, lokala, restavracije,... na vhodu jasno napisano, da psu ni dovoljen vstop, potem mu ni in amen. Če pa ni napisano nič pa mu je dovoljen in osebje mu ne sme oporekati!

Je pa res da psi nimajo vstopa v koče PZS (če je koča na Lisci privatna je drugo). Če je bila inšpektorica državna potem s stališča države res ni bilo nič narobe, če pa bi bil kdo od PZS pa bi moral zaznati kršitev.
všeč
mukica2. 04. 2015 13:44:11
VanSims, sprašujem se zakaj vas pes toliko moti, večinoma tisti kužki , ki so po v kočah socializirani in ne delajo problemov z razliko od mnogih gostov ,ki so velikokrat preglasni in zelo moteči za ostale obiskovalce koče zmeden
(+7)všeč
GregorC2. 04. 2015 14:12:50
Ginko šotor si rajši postavljaj kam bolj preč od koč, ker nisem prepričan, da bi oskrbniki z veseljem opazovali "kamp prostor" pred kočo. In potem tega rajši ne objavljaj na netu. Big brother od nadzornikov je pozoren...
Lp
(+6)všeč
VanSims2. 04. 2015 14:32:52
@mukica: ne gre za to ali motijo ali ne. Jaz sem samo povedal kako je to po zakonu.

In mene kot taki psi niti ne motijo več, še več včasih kakega celo počoham, ker sem se že dosti navadil na njih. Ker pa so včasih motili tudi mene in sem se jih bal lahko razumem ljudi ki jih motijo. Kot sem že zgoraj napisal, so razlogi različni, ni nujno strah.
všeč
Bernard Štiglic2. 04. 2015 17:53:48
Vsekakor psi niso za v planinsko kočo. V stanovanju naj dela vsak kakor mu paše, planinska koča je zbirališče več ljudi, nekateri se morda psov bojijo, nekateri psi so nevzgojeni in bodo tekali tudi po kuhinji, kjer se pripravlja hrana.
Potem psi bodo, ker ima veliko psov nevzgojene lastnike ležali tudi na posteljah. Faj bi pa bilo, da bi nekje ob koči bil prostor, kjer bi pes lahko v zavetju prespal.
(+13)všeč
Marky3. 04. 2015 12:11:19
Sto ludi, sto čudi...
VanSims, to pa prvič slišim, da če je koča "last" PZS-ja, da psi ne smejo noter. Je to zapisano v kakšnem "pravilniku"? No, drugače pa Lisca ni last PZS-ja, temveč občine in inšpektorica je bila iz strani države.
Sem pa mnenja, da je od oskrbnika/najemnika odvisno ali se odloči da bodo imeli psi vstop v kočo ali ne. V kolikor se odloči da ne, se to naredi (tako kot je že bilo rečeno) z znakom na vratih, v kolikor pa tega ni, pa je drugače.
Opažam pa, da je zmeraj manj znakov "vstop psom prepoved" na vratih lokalov, trgovin, ... itd. In to pozdravljam. Žival je živo bitje in kdo nima rad živali, nima rad ljudi!

Bernard, eno je da dovoliš psu vstop v "lokal" kjer lahko pri mizi počiva in dela "družbo" svojemu gospodarju, drugo pa je njegovo letanje po kuhinji ipd. kar pa se seveda ne sme, kajti tam je že hrana... ipd.

Drugače pa, jaz imam doma dva psa in oba spita z nama tako na postelji kakor kavču. Sem torej nevzgojen lastnik ali ljubitelj živali, katerim nudim udobje, ljubezen, igro, ...?
(+3)všeč
pikica13. 04. 2015 13:05:14
Koče so bile zgrajene z namenom varnega zavetja pred vremenskimi tegobami, ki lahko pohodnika presenetijo na njegovi poti. Žal pa koče postajajo gostilne, planinci pa plen zaslužka.
Pod eno drugo temo je moč prebrati kaj vse se dogaja po teh kočah. Močno opita in razgrajaška množica veseljači pozno v noč. S takim početjem potem nadaljuje tudi v spalnih prostorih. Tam se zadeva tako stopnjuje, da pride celo do grožen s fizičnim obračunom. Seveda je žrtev planinec, ki je hotel v "miru" prespati v koči.
In kdo počne vse to? Ljudje, to razumno in čisto bitje, ki je lepo vzgojeno in ve kako se je treba obnašati v koči kjer se zbira več ljudi. Pa primer modela, ki se ima za zemeljskega boga in zleze na stolp vrh Triglava. Ves ponosen nad svojim početjem maha z zastavo države kateri pripada. Gre celo tako daleč, da to svoje početje objavi na neki drugi spletni strani. Se pravi, v trenutku je poteptal tri stvari, kulturni spomenik, spoštovanje do gore kamor se je povzpel, in za povrhu se norčuje še iz zastave.
Ni večjega izrodka na zemlji kot je človek, potem boste pa nosove vihali nad psi v planinskih kočah.
Mejte tiste visokogorske gostilne, če jih hočte. Ni ga čez malico na nekem razglednem vrhu v prijetni družbi al v samoti, sploh ni važno. Par dežnih kapelj in malo vetra pa pesjanarji tudi preživimo ni hudič. Saj smo tudi v dolini v vsakem vremenu na terenu.
Ne bom pa tiho ko nekdo napiše kako nevzgojeni so psi, ljudje so problem. Tudi tam kjer pes ni tak kot se zagre, je kriv človek.
(+10)všeč
mukica3. 04. 2015 13:31:09
Pikica se takoj podpiše, zgoraj sem navedla podobno...nasmeh
(+1)všeč
VanSims3. 04. 2015 16:02:48
Pikica ce bi ti vedela cesa so vse zivali sposobne. Tudi jaz imam rad zivali pa mi je to ljubezen nas lokalni kozjerejec precej omajal. Cesa so vse sposobne. Umor iz ljubosumnosti, mobbing dobesedno do smrti sibkejsega clana crede, pozresnost,... Sedaj imam komp pokvarjen pa bom polnapisal kaj vec.
všeč
GregorC3. 04. 2015 18:11:40
Moje mnenje je, da je tole z psi šlo že rahlo predaleč. Enostavno se jih je v zadnjem času preveč socializiralo, na kar opozarjajo tudi sami kinologi. Pa nimam nič proti psom, ravno nasprotno. Ker živim v bloku ga nimam in to iz enega razloga: pes v zaprtem prostoru se mi smili in mislim, da to da ga nekajkrat na dan pelješ ven zanj ni dovolj (seveda odvisno od pasem).
V planinskih kočah pa nisem ravno navdušen, da bi psi hodili v koče, sploh ne v prostore kjer se streže hrana in spi. Zakaj? Zaradi lastnikov in njihove nesposobnosti kontroliranja svojih štirinožnih prijateljev. Seveda pa to ne velja za vse, ampak žal je res sposobnih lastnikov in takih, da spoštujejo tudi ostale zelo malo. Nič nimam proti če je pes nekje pod mizo ali ob njej pri lastniku, ampak iz izkušenj vem da jih prav veliko takih ni, ampak se sprehajajo med gosti. Nekaterim je to pač neprijetno oziroma se psov bojijo. In potem manjka samo še lastnik z tistim klasičnim: "Ja kva se ga bojite, sej vam nav nč naredu!" Mislim, oprostite, ampak jaz vašega psa ne poznam in pač ne vem kako odreagira, pa tudi noben lastnik mi ne bo govoril, da svojega psa pozna 100%. Verjamem, da ga lahko poznaš zelo dobro, ampak pes je še vedno pes in ima svoje muhe (kot tudi človek ane, saj smo oboji živa bitja).
Kar počnete doma je vaša stvar in mi je čisto vseeno, ko pa pridete drugam, pa le upoštevajte, da niste sami in da tam veljajo drugačna pravila kot jih imate doma.
Se pa strinjam, da bi se stvar dalo lepo urediti in namenit določen del koče tudi za tiste z pasjimi prijatelji.
HOV!





(+26)všeč
jax3. 04. 2015 21:13:42
Gregor, podpis!
(+2)všeč
Žiga223. 04. 2015 22:35:54
Lepo napisano Gregor.

Težava je ker večina lastnikov svojega psa vzgaja in ga obravnava kot človeka. Pes je žival in se tako tudi obnaša.

Sem pa včasih imel psa (ovčarja).
(+3)všeč
Misantrof3. 04. 2015 23:31:02
A potem če velja za pse, se lahko jaz oglasim z vietnamskim pujsekom pa legvanom tudi? Saj sta čisto pridna in nič ne naredita.
všeč
Hribovc884. 04. 2015 00:00:39
Eni ste pa hujš ko tažlehtni župnki pa tažlehtne stare tercjalke pr maš. Ježeš...velik nasmehnasmeh
všeč
slavkovoda4. 04. 2015 07:56:27
....kar šimfajte me, evo vam ga...
Sicer pa se strinjam z Gregorjem. Tale kosmatinc je bil že marsikje, v koče ga ne vodim, zunaj si poiščeva primeren prostor in uživava.
1
(+10)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki