Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Kateri GPS?

Natisni
Kriška21. 01. 2010 20:34:06
Kakšne so vaše (pozitivne in/ali negativne) izkušnje s pohodniškimi GPS aparati? Katerega bi priporočili?
všeč
spetovar22. 01. 2010 14:38:46
Jaz bi ti predlagal GARMINove ročne GPS-e. Razlog temu je, da imajo bolj ali manj najboljšo pokritost oz. natančnost kart. Magellanove karte so zanimive (vsako leto boljše) ampak še vedno nimajo tako natančnih kart.
Predlagal bi ti naslednje pred nakupom:
1. Preveri na kakšne baterije deluje
naprava. Namreč za naprave, ki delujejo
na Li-Ion baterije, moraš dodatno
baterijo kupiti, ki pa niso poceni. Če
imaš dve še ne pomeni, da bo naprava
delovala skozi celo turo (sploh sploh
po zimi). Če imaš GPS ki deluje na AAA
baterije, pa jih lahko kupiš vsepovsod,
čeprav priporočam NiMH baterije.
2. Pri natančnosti je priporočljivo da ima
naprava (kar imajo že skoraj vsi)
SiFR III čip ali visokoodziven čip.
Čeprav v praksi to ne pomeni točno tako
kot na papirju. Odvistno kje se nahajaš,
(drevje, stena), vremenski pogoji (gosta
megla) vse to vpliva na natančnost, ki
je lahko od 5 - 15 metrov. Marsikateri
ti že kažejo koliko je natančnost glede
na moč signala. Elektronski kompas in
barometričen višinomer malce pomagajo
pri natančnosti.
3. Zaželjena je vodoodpornost, saj tako
lahko napravo uporabljaš tudi po dežju,
kar pa je še bolj pomembno, ni panike
če "zašvica", če greš pozimi iz pohoda
v kočo (če ni vodoodporen, ga moraš
preden vstopiš v kočo dat v vrečko -
zelo priporočljivo).
4. Kako upravljaš z napravo. Nekateri
imajo tipke, rolce, na dotik občutljive
ekrane... Jaz imam touchscreen, pa moram
rečt da deluje zelo solidno (čeprav sem
bil pred nakupom v dvomih). Zanimiv je
GARMIN Colorado 300, ki ima zelo malo
gumbov, samo se v praksi ne izkaže za
fejst funkcionalnega, sploh pri pisanju
naslovov.
5. Kartografija. Na voljo imaš take, kjer
ti prikazujejo karto, ali pa samo
lokacijo in smer. Priporočam prve, razen
če ga imaš samo za trening.

Lahko bi še našteval, vendar če malo pobrskaš po internetu najdeš vse informacije.
Sam imam DAKOTA 20 od Garmina, pa sem zadovoljen z napravo. Pokaže se samo problem ko stojiš ali hodiš čisto počasi, saj se beležijo "fiktivne" točke, ki jih dejansko nisi opravil. Druga slabost je vidljivost pri močnem soncu. Je res, kar piše, da se slabše vidi, ampak se pač obrneš vstran od sonca pa je nasmeh Problem pri nas je tudi cena. Garmin ima zelo zasoljene cene. Jaz sem ga nabavil iz anglije za cca 120 € cenej kot pri nas.
Če pa imaš kakšno konkretno vprašanje, pa vprašaj.

LP
všeč
Kriška22. 01. 2010 14:58:50
Hvala, kar izčrpen si bil. nasmeh
Pri Garminu vidim napisano, da imajo "osnovno karto sveta" (?) ali nekaj takega, pa mi ni čisto jasno, kaj naj bi to predstavljalo.
Uporabljaš TOPO Slovenije? Se da dobiti še kaj drugega, npr. za alpski predel (Italija, Avstrija)?
Pred precej leti sem imela znanca, ki je imel Magellan (seveda je model danes predpotopen ...) in je bil z njim zelo zadovoljen. Pri Garminu me skrbi dejansko trajanje baterij, saj imam slabo izkušnjo z Garminom za v avto, ki naj bi tudi imel avtonomijo baterij do 4 ure, dejansko pa ne zmore kaj več kot pol ure.
všeč
pohodni22. 01. 2010 19:44:27
Tudi jaz uporabljam Garmin DAKOTA 20 (kupil pred dvema mesecema),tako da še nekih večjih izkušenj z njim nimam.
Uporabljam NiMH baterije (štiri baterije skupaj s polnilcem stanejo 20 evrov),avtonomija naprave naj bi bila 20 ur.Po mojih izkušnjah bo to kar držalo,le če je zelo mraz potem tudi baterije precej prej oslabijo.
Kar se kartografije tiče si z "Osnovno karto sveta" ne moreš kaj dosti pomagati,saj na njej ni vrisanih nobenih poti.
Sam imam naloženo "TOPO Slovenije" (in sicer na micro-SD kartici).Na karti so označene vse markirane in tudi nekatere ostale poti.
Sicer še nisem pogruntal kako se določena pot,ki bi jo želel prehoditi najenostavneje označi. Jaz si jo na računalniku v " Map Source" ob precejšnji povečavi približno zarišem po linijah na kartografiji,ne vem pa kako se naredi da ti avtomatsko označi celotno željeno pot,tako kot naprimer pri cestni,kjer te vodi samo po cesti,pri "TOPO" te pa vodi do željene točke le naravnost po bližnjici,po markirani poti pa ne potegne.zavijanje z očmi Mogoče ve kto drug kako se s tem dela.

LP




všeč
darjos423. 01. 2010 00:11:24
TOPO Slovenija je nerutabilna topografska karta , poleg te kartografije dodaj še kartografijo AdriaRoute pa bo zadeva delovala kot pri cestni.
všeč
iztok23. 01. 2010 07:43:56
Men je pa simpatičen quo(link:http://www.kje.si/index.asp) za gledat in planirat izlete na računalniku z Slo 1:25000, na telefonu pa imam ViewRanger (link:http://www.viewranger.com/) pa si poglej in preberi. Dober se mi zdi zato ker ko greš v hribe mora biti telefon nujno s teboj. Jaz imam Nokia N82 in mi dela super.velik nasmeh
všeč
sonka23. 01. 2010 10:18:11
Sama uporabljam GARMIN Forerunner 305 in sem z njim zadovoljna.
všeč
gore so zakon23. 01. 2010 11:13:21
Sam imam GARMIN Oregon 300 sem
prav zadovoljen z njim.mežikanje
všeč
mmalok23. 01. 2010 11:19:29
Malo starejši Garmin Etrex Vista HCx.
Obstaja Topo Avstrije, Madžarske in tudi Italije - karte niso rutabilne (ne morejo te voditi, imajo pa vrisane poti). Istega uporabljam tudi v avtomobilu (ni glasovnega vodenja), vendar s pomočjo kart Adria Route in Europe NT City navigator me pripelje kamor hočem, razen če sem na serpetinah, takrat malo laže.zavijanje z očmi
všeč
sonka23. 01. 2010 13:20:08
Jaz sem z Garminom zato zadovoljna ,ker vse skupaj preneseš na računalnik in je to mišljeno kot osebni trener.Vidiš koliko km je prehojenh,viš. razlika,čas in še veliko drugih informacij dobiš.Zgolj za statistiko.V gorah pa uživam če sem na brezpotjih,ali pa presrečna ko najdem PP,ali pa našo dobro znanko rdečo belo markacijo.Ma Debelem vrhu v megli je pa odigral pomembno vlogo.
všeč
spetovar25. 01. 2010 08:42:30
Na GPS enote, ki podpirajo kartografijo, je možno naložiti marsikatere karte. Jaz imam od Topo Adria, Topo Austria, Italija, Nemčija, Francija. Dakoto 20 uporabljam izključno za šport in ne cestno navigacijo, saj nima glasovnega vodenja (redko kateri pohodniški GPS ima). Prej sem uporabljal HTC touch diamond za vse, pa se ni izkazalo kot dobra zamisel, saj je Garminov software na negarminovih napravah obupno počasen.
Kar pa se priprava ture tiče: Na računalniku si lahko pripraviš, kje boš šel, vendar te to ne vodi po dejanskih planinskih poteh, tudi če so vrisane (kot je napisal darjos4). Lahko si naštimač čimveč točk ali pa še bolj priporočljivo, da dobiš kako pot, ki jo je kakšen prijatelj že opravil, pa se ravnaš po tisti. Kar se batarij tiče: Moram priznat, da je avtonomija baterij na Garmin Dakota 20 solidna. Solidna pomeni, da aparat drži tam do 15 ur delovanja, to pa je seveda odvistno, koliko ga uporabljaš. Če vsako minuto gledaš (prižigaš) ekran, se pravi napravo uporabljaš nonstop, bo ta čas manjši. Odvistno tudi od tipa in velikosti baterij, ki jih uporabljaš.
Pa še nekaj je potrebno rečti: GPS ni nadomestek za kompas in natančno karto! Osebno nosim zraven vse. Čeprav sem računalničar, takšnih stvari še vedno 100% ne zaupam tehniki. Zakaj? Ker je Murfijev zakon vedno prisoten, tehnika pa lahko odpove.
všeč
ljubitelj gora25. 01. 2011 17:09:24
Moj osebno mnenje o teh napravah:

Sem bil danes na sedežu Garmina v Kranju in me niti malo ni prevzela ročna gps pohodna navigacija.Še vedno imam raje zemljevid, kot pa igračkanje s to napravco.

Prav tako pri GPS urah garmin 405 me ni prevzela ura.


všeč
GričarA26. 01. 2011 10:01:54
Za telefon jaz imam gor oruxmaps, potem mam gor kompas, mobile maps 10, nekaj za višino in še kaj bi se našlo.
všeč
zmp226. 01. 2011 17:49:31
Se povsem strinjam s Spetovarjem, le da jaz prisegam na vse kar je podobno OziExploreju (za pohodništvo) in na TomTom-a za cestno navigacijo.
všeč
JusAvgustin26. 01. 2011 21:05:45
jaz pa prisegam na old school! karta, pa kompas, dober občutek za orientacijo, prostorska koordinacija... kdor se s tem ne znajde v gorah, mu tudi ne vem kakšen "hud" GPS ne bo pomagal. Se strinjam da so garmini in druge naprave nepogrešljivi v vojski, ampak vsak bi moral preden kupi karkoli izmed tega OBVLADATI osnove orientacije, orientiranje karte, določanje azimuta, in uporabo kompasa ali busole!
všeč
Gorazd G26. 01. 2011 21:08:06
Juš, popolnoma se strinjam s teboj. mežikanje
všeč
zmp228. 01. 2011 06:44:47
Tud jaz se povsem strinjam z "old school". GPS je samo dodatni pripomoček. Mi je pa že enkrat ZARES prav prišel, gosta megla kot hudič (do 10m vidljivosti), pri vračanju s Planjave proti KS, pridem do stene, kjer zmanjka poti. Pogledam na GPS in vidim, da sem cca 50 višinskih metrov višje od poti, čeprav bi prisegel, da sem nižje. Ok, lahko bi pač šel nazaj do markacij, ampak na brezpotju, pa to ne deluje. Podatek v vsakem trenutku kje sem, je neprecenljiv, ostalo je nepomembno. Če bi tisti nesrečni par, ki se je lansko leto izgubil na podih med Repovim kotom in Žmavcarji imel podatek kje je v določenem trenutku, bi se najbrž tista situacija razpletla drugače, kot se je.
všeč
wolphgang28. 01. 2011 17:02:46
zmp2: oprosti, ampak že s tem, da si napisal "old school" si dokazal da nisi stara šola, ker drugače ne bi uporabljal angleščine, ampak kvečjemu nemščino. toliko o tem
všeč
Marky13. 12. 2011 09:59:13
Spet malo osvežujem temo nasmeh

Glede na to, da je na prodajnih policah kar nekaj GPS naprav me zanima katere priporočate (no, Garminove naprave). Sam se odločam za nakup ene od spodnjega seznama. Prosim za vaše izkušnje in vaše predloge:
-GPSMAP 62
-GPSMAP 62s
-GPSMAP 78S
-Oregon 550
-Montana 600

Lahko pa mi tudi vi katerega predlagate.

Že vnaprej hvala na odgovorih nasmeh
všeč
matejs13. 12. 2011 10:32:11
sam imam oregon 450 in je zelo dobra stvar...naložil sem si TOPO IN ADRIA route karto in se obnese odlično...v hribih,na cesti in pri orientacijskih tekmovanjih...pri tekmovanjih pa moram imeti več parov baterij s sabo... nasmeh
všeč
Stran:123...567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki