Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Kateri GPS?

Natisni
ljubitelj gora13. 12. 2011 14:15:41
Jaz imam pa za orientacijo, kar naravo, kompas imam na nebu, v top sezoni sem gobar, zeliščar, sprehajalec, zmerni tekač in še kaj, zemljevid v gorah uporabljam kot za pomoč ni lepšega, kot te razne naprave pustit doma, ob pravem trenutku v slabem vremenu pa predčasna vrnitev.

Če bi izbiral in denar ni ovira vsekakor nekaj od Oregona, Dakota ter Montana a bi se nazadnje odločil za Oregona 450.
všeč
Zebdi13. 12. 2011 14:27:29
Kompas imaš na nebu? Po katerih ozvezdjih pa se lahko orientiraš in katero stran neba lahko določiš?

Drugače pa malo razmišljam o nakupu GPS-a, pa bi prosil utemeljitev, zakaj ravno Oregon 450. Pro et contra mežikanje

Hvala!

Lp,
P.
všeč
lynx13. 12. 2011 14:36:32
sčasoma bomo imeli vsi telefone z gps moduli, zato se mi ločena naprava ne zdi smotrna. Zaradi omejene baterije moraš sicer biti bolj previden ali pa gps uporabljati res le po potrebi.
Za samo samosledenje, so pa boljši zapestni tracker-ji, ki določajo lokacijo in lahko še vodijo po azimutu, kart pa nimajo.
všeč
ljubitelj gora13. 12. 2011 14:40:15
http://matjaz.skavt.net/Skavtstvo/ORIENTACIJA.htm

SONCE: orientiranje z uro. Uro v vodoravni legi toliko časa vrtimo, da nam mali urni kazalec kaže točno smer proti soncu. Kot med smerjo proti soncu in smerjo, ki poteka prek označbe za 12.uro, razpolovimo, tako dobljena smer nam že določa smer proti jugu in severu, ki je v tem primeru za našim hrbtom. Zahod in vzhod sta desno in levo, pravokotno na smer jug-sever.

MESEC-LUNA: luna je Zemljin satelit, ki vsak dan vzide na vzhodu in zaide na zahodu. Ker je njen tir nekoliko sploščena elipsa, vidimo luno v različnih časih različno. Te oblike imenujemo lunine mene ali faze-prvi krajec, polna luna(ščip), zadnji krajec, mlaj. Luno lahko uporabimo za orientacijo, saj je polna luna ob 18.uri približno na V, ob 24.uri na J in ob 6.uri na Z. Prvi krajec je opoldne na V, ob 18.uri na J in ob 24.uri na Z. Zadnji krajec pa je opolnoči na V, ob 6.uri na J in opoldne na V. Vendar se je ponoči veliko boljše orientirati po zvezdah.

ZVEZDE: v jasnih nočeh se najbolj orientiramo po zvezdi severnici. Poiščemo najprej Veliki voz. To ozvezdje stalno kroži okrog nebesnega polja in v naših krajih nikoli ne zaide. Isto velja za severnico. Kot kaže slika, razdaljo med zvezdama zadnje osi Velikega voza petkrat podaljšamo in najdemo močno zvezdo severnico, ki nam določa točno smer proti severu.


ORIENTACIJA S POMOČJO TREH PALIC

Naj se sliši še tako čudno, je ta metoda najzanesljivejša, zahteva pa vedro nebo in veliko časa. Še ena prednost tega je, da ne zahteva kakšnih posebnih pripomočkov, ampak samo tiste, ki jih najdete v naravi.
Potrebovali boste eno nekoliko daljšo ravno palico, dve manjši paličici ali dva kamna in nekaj, s čimer boste lahko narisali krožnico (vezalke, pas s hlač, še ena dolga veja ipd.).
Poskus se začne zjutraj; vsekakor pa pred poldnevom. Kolikor bliže poldnevu boste začeli, toliko manj časa boste potrebovali za zaključek.
Daljšo palico močno potisnite v zemljo, da bo stala pokonci. Prostor okoli mora biti raven. Zdaj eno od manjših palic zapičite natančno tam, kjer se končuje senca daljše palice. Na daljšo palico zavežite vrvico ali pa za to uporabite še eno palico in narišite krožnico v razdalji do manjše palice (glej sliko) in nato čakajte na kakšno uro po poldnevu.


Zjutraj do poldneva se bo senca daljše palice vseskozi krajšala, potem pa se bo začela daljšati. Opoldne, ko je najkrajša, bo kazala točno na sever. Seveda pa ni tako lahko ugotoviti, kdaj je najkrajša. Na koncu se senca spet tako podaljša, da se bo dotaknila krožnice. Takrat zapičite drugo paličico v točko, kjer se je senca dotaknila krožnice. Linija, ki jo povlečete med prvo in drugo paličico, kaže linijo vzhod-zahod.
Dobro bi bilo, da redno označujete točke, ker bosta katerekoli dve točki v enaki oddaljenosti od večje palice oz. linija med njima, kazali linijo vzhod – zahod. To je predvsem koristno, ko je nebo malce oblačno in ne morete označiti vseh točk.


ORIENTACIJA S POMOČJO SONCA
Pri nas je sonce vsak dan v letu ob 6.00 zjutraj na vzhodu, ob 12.00 na jugu, ob 18.00 pa na zahodu (na južni polobli je podobno, samo da je ob 12.00 sonce na severu). Če sonce vzide pred šesto uro zjutraj, je to nekaj stopinj bolj severno od vzhoda, ob šestih pa pride točno na vzhod. Če pa vzide nekaj po šesti uri, pozimi je to nekaj stopinj južneje od vzhoda, ne moremo natančno določiti točne smeri vzhoda.
Isto se dogaja z zahodom sonca. Sonce je ob 9.00 uri točno na jugovzhodu, ob 15.00 pa na jugozahodu. Torej je opoldne točno na jugu! Pri tem morate še posebej paziti na poletni in zimski čas! Poleti morate dodati ob recimo dvanajstih še eno uro zaradi poletnega časa.

Stran neba Čas Čas
(zimski čas) (poletni čas)

-Vzhod - 6.00 - 7.00
-Jug -12.00 -13.00
-Zahod - 18.00 - 19.00
-Sever Ne vidi se! Sonce je pod obzorjem


ORIENTACIJA S POMOČJO SONCA IN URE
Smer juga lahko zagotovo ugotovimo, če je vreme sončno in imamo pri sebi uro, ki kaže točen čas. Uro postavimo na svojo dlan v vodoravni položaj in jo obračamo toliko časa, da je mali kazalec obrnjen v smeri sonca. Nato razpolovimo kot, ki ga manjši kazalec oklepa s številko 12. Črta, ki razpolavlja ta kot, nam, če jo podaljšamo, kaže v smer proti jugu. Na drugi strani je torej sever.
Nekaj primerov:
Ob šestih je sonce natanko nad vzhodom. Če manjši kazalec usmerimo proti soncu in prepolovimo kot med njim in številko 12, dobimo smer jug.
6.00 zjutraj

Podobno je tudi ob 9.00 ...

Enako je računanje ob 13.30 popolnoma zanesljivo …

POZOR! Tako kot pri vseh računanjih strani neba, morate tudi tukaj paziti na zimski in poletni čas. Poleti morate namesto številke 12 uporabljati številko 1 (13.00)!
ORIENTACIJA S POMOČJO ZVEZDE SEVERNICE
Orientiranje po zvezdi Severnici je možno ob jasnih nočeh. Ta najsvetlejša zvezda, se vedno nahaja na severu. Najlažje jo najdemo s pomočjo ozvezdja Velikega voza (Veliki medved). Tega ozvezdja ni težko razločiti na nebu, ker je sestavljeno iz sedmih jasno vidnih zvezd, razporejenih v obliki voza (štiri kolesa in oje). Ko ste našli to ozvezdje, njegovi zadnji dve zvezdi spojimo z namišljeno črto, ki jo podaljšamo za približno petkrat. Na koncu te črte bomo našli zvezdo Severnico. Nahaja se v ozvezdju Malega voza (Malega medveda) in zvezda, ki najsvetleje sije, je tista, ki jo iščemo.


ORIENTACIJA PO LUNI
Po vedri noči lahko smer severa določimo tudi s pomočjo Lune.
V prvi četrtini meseca je svetli polkrog podoben črki D, vzide okrog poldneva, ob 18.00 pa se nahaja na jugu.
Polna Luna, cel krog je vedno nasproti soncu, vzide na vzhodu takoj po zahodu sonca, okrog polnoči je na jugu, zjutraj pa je na zahodu.
V zadnji četrtini meseca je luna podobna črki C, vzide ob polnoči na vzhodu, okrog šestih zjutraj pa je na jugu.
Mlaja ne vidimo.

ORIENTACIJA S POMOČJO NARAVNIH POJAVOV
Ko vsi zgoraj našteti načini odpovedo, nam še vedno ostane narava – tisto, kar nas obdaja in ni odvisno ne od vremena in ne od letnega časa. Vendar pa tako ugotovljena smer neba ni nujno pravilna zaradi terena. Kadar rečemo, da ni nujno pravilna, mislimo na razne primere odstopanj, ki so odvisni od vetra, ali se kraj, kjer stojimo, nahaja za hribom ipd.
Na kakšne načine se lahko orientiramo:

• po drevesnih štorih (ostankih podrtih dreves): letnice (črte, ki kažejo letno rast dreves) so ožje (gostejše) na severni strani in redkejše na južni strani štora.

• po mahu: na s
everni strani drevesnega debla je praviloma deblo bolj obraščeno z mahom kot na južni strani, vendar pa je to odvisno tudi od vlažnosti okrog drevesa. Bolje bo, če preverite več dreves, ker boste tako težje zgrešili.

• po drevesni skorji: poleg tega, da
je bolj obrasla z mahom, je drevesna skorja na severni strani dreves bolj hrapava in temnejša, pogosto je polna raznih glivic, medtem ko je južna stran gladka in svetlejša.

• po krošnjah dreves: krošnje dreves so ponavadi na južni strani bujnejše, kot na
severni.

• po snegu: sneg vedno hitreje kopni na južnih obronkih, dlje pa se zadrži na severni strani.
(+1)všeč
Zebdi13. 12. 2011 14:50:35
Ah ja, copy-paste.

No, da še malo dopolnim tvoj odgovor:

Orientiramo se lahko tudi po Kasiopeji in Orionu; s pomočjo prve določimo Severnico in posledično sever, simetrala drugega pa nam kaže na jug. Na žalost pa je Orion viden le v zimskih mesecih.

EDIT: Aja, pa še to. Severnica ni niti slučajno najsvetlejša zvezda, kot je omenjeno nekje zgoraj.
všeč
wolphgang13. 12. 2011 14:52:26
ljubitelj gora@ Vse lepo in prav, samo ta tema je namenjena GPS-om. Razen, da ni tvoj namen odvracati ljudi od nakupa le-teh.

Sicer me pa zanima katera karta je najbolj primerna za pohodnistvo v Sloveniji za GARMIN OREGON 550t.
hvala
všeč
Marky13. 12. 2011 16:06:39
Vedno bolj se nagibam k nakupu Oregona 450, to pa za to, ker ima vse, kar imajo veliki in še dokaj ugoden je (pač, za te naprave gledano).
všeč
čebelar6. 01. 2012 16:53:01
ali lahko na oregon 450 tudi naložim adria route, čeprav imam kupljeno topo karto, ker enkrat sem jo že naložil zraven in je zadeva zablokirala. in pa če bo adria zraven bo potem vodil po planinski poti ali ne, ker zdaj ne dela ta funkcija, bi pa bilo to fajn, če bi tak delalo.
lp
všeč
lynx6. 01. 2012 17:36:19
ročni aparati niso mišljeni za vodenje, zato večinoma tudi nimajo implementiranih algoritmov za iskanje najkrajše poti. Karto bi ti ob pretvorbi moral lepo prebaviti, po oseh te pa še vedno ne bo znal vodit (bi rabil še nov firmware).
všeč
Marky13. 01. 2012 09:53:47
Upam, da ni nič narobe, če uporabim kar to temo nasmeh
Zanima me, če uporabljate (in katere) programe za načrtovanje pohodniških poti?

Hvala nasmeh
všeč
Janez5213. 01. 2012 12:41:30
Imam Garmin Oregon 400T. Kupljen v tujini preko interneta. Nakup v tujini je cenejši v primerjavi s slovenskimi prodajalci. Najbrž pa je tveganje za razne nevšečnosti malo večje. No men se je izšlo brez težav. Oregon uporablja AA baterije, kar je po mojem prednost, meni zdržijo dva do tri enodnevne pohode.
Za pohodniško rabo v Sloveniji imam naloženo hkrati Slovenija Topo in Adria Route. V tej kombinaciji za iskano točko (POI) naprava same nariše pot. Vendar je potrebno paziti kakšen način imaš izbran na GPS pohodniški ali avtomobilski. Kljub izbranemu pohodniškem načinu GPS včasih izbere precej nelogično pot, tako da ima autoruting funkcija omejeno uporabo.
Za načrtovanje poti največkrat uporabljam OziExplorer, ker program uporablja skenirane zemljevide in je zato pogled enak kot na papirnatih zemljevidih. Uporabljam zgolj osnovno funkcijo, da zarišem pot in jo potem prenesem v GPS. Občasno uporabljam tudi Garminov Mapsource, ki se ga uporablja za nalaganje novih zemljevidov na GPS ali pa za načrtovanje poti, ki jih potem tudi preneseš na GPS.
Je pa tudi res, posebno če grem v bolj neznane kraje, da seboj vzamem tudi papirni zemljevid. Včasih si v Oziju narisano pot enostavno natisnem na papir.

Nekaj časa sem uporabljal tudi dlančnik z vgrajenim GPS-om in naloženim Ozi Explorerjem z zemljevidi. Pa sem zaradi baterije, zdržala je cca 2-3 ure, obupal.
LP
všeč
dakota2023. 01. 2012 19:46:49
LEP POZDRAV VSEM!

Imam nekaj vprašanj za vas če mi lahko pomagate oz. svetujete.

imam dakoto 20 in me zanima:

-zakaj mi na adria route karti ne kaže stavb ( ne mislim 3D) pri topo karti pa mi.
-zakaj mi ne prebere topo avstrije iz SD kartice ( mi ne javi de je zaklenjena)problem imam tudi z drugimi kartami če so na SD kartici (4GB).

lep pozdrav!
hvala!
adria route1
adria topo2
všeč
Loni23. 01. 2012 20:01:34
Zakaj ne pokličeš na Geoset v Šenčur?
všeč
lynx23. 01. 2012 20:20:43
stavbe so najbrž kar del topo podlage, ne vem zakaj bi imeli ločen sloj.
všeč
dakota2023. 01. 2012 21:19:40
nevem zakaj pa na garminu nuvi 2250 za cestno navigacijo kaže stavbe na karti adria route 3.30??

Se da mogoče na dakoti 20 rešiti problem z nastavitvami??
všeč
Marky24. 01. 2012 08:09:46
Pa imaš na garminu nastavljeno, naj ti kaže vse podrobnosti (tam noter med nastavitvami, zemljevidi, potem pa se mi zdi da četrta opcija)?
všeč
kop3224. 01. 2012 08:34:17
Karte na SD preimenuj iz gmapsupp.img(verjetno je že na napravi) v
gmapsup1.img, gmapsup2.img ...
in
gmapprom.img(če že ni na napravi)

pa potem morajo delati, če so odklenjene.
všeč
dakota2024. 01. 2012 16:22:12
kop32

misliš morda v besedilu "ali gmapprom.img"?
Ali moram poimenovati mapo z tem imenom?
všeč
kop3226. 01. 2012 17:56:31
Tako je preimenuj besedilo gmapsupp.img v
gmapprom.img ali gmapsup1.img ali gmapsup2.img
itd. zavisi koliko kart boš spravil na SD kartico.
všeč
tomiš29. 01. 2012 20:34:51
A ima kdo navodila za Forerunner 410 HR?
Naj mi prosim piše.
všeč
Stran:1234567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki