Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Komplet za samovarovanje

Natisni
Kekec66624. 08. 2011 18:07:20
Lep pozdrav..jst imam tudi težavo z nakupom samovarovalnega kompleta,ker pač nisem izkušen..gledal sm tega zgoraj opisanega od salewe,zdj imajo pa novo akcijo v omenjeni trgovini,od PETZL,ki vsebuje,Čelado Elios,petzl scorpio vertigo,petzl pandion pas..cena je pa ista 100eur..kaj priporočate??Petzl ali Salewa??majo pa tudi v iglu sport v akciji set od Campa znižan iz 124 na 87 eur,vsebuje pa čelado rock star,pas camp Topaz,ter Camp vortex....prosim izkušene za nasvet..hvala..lep dan se naprej
všeč
lynx24. 08. 2011 20:58:20
Petzlova kombinacija je dobra izbira in ima en pikič bolj priročen samovarovalni komplet (manj opletanja, srednji krak). Še boljši bi bil, če bi imel drugačne vrste vponke, ampak ta dva imata enake, klasične.
(+1)všeč
grsa9. 11. 2011 10:56:54
Pozdravljeni

Zanima me kako iz športnoplezalnega pasu narediti samovarovalni koplet iz vrvice in dveh matičark. S kakšnim vozlom na pas "pritrditi" vrvico in na katero zanko na pasu?

lp
všeč
lynx9. 11. 2011 11:06:56
Na pas "pritrdiš" v nosilno zanko, kot pri plezanju. Če imaš kakšno zavoro, dodaj še to vmes, drugače boš imel čisto statičen sistem. Če te to ne moti, bi jaz v nosilno pritrdil s prusikovim vozlom, prosta konca pa z osmico.
všeč
JusAvgustin9. 11. 2011 14:28:32
ampak tega se "načeloma" NE delamežikanje
(+1)všeč
jedriličar9. 11. 2011 14:53:06
za cca 60 EUR se može kupiti dobar atestirani SV komplet, pa mi zaista nije jasno zašto bi netko za te novce improvizirao i eventualno ugrožavao svoj i moguće tuđi život ....
Zar Vam ljudski život tako malo vrijedi ????
(+3)všeč
puma11. 06. 2012 15:44:18
Pozdravljeni!

Potrebovala bi pomoč glede plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta. Že nekaj časa razmišljam o nakupu, danes pa smo v nabiralnik dobili Iglujev letak in imajo, med drugim, tudi to kar iščem precej znižano, pa bi ju zdaj mogoče kupila.

Gre za plezalni pas OCUN QUATRO - opis: popolnoma nastavljiv vsestranski plezalni pas, na notranji strani pasu je 3D mrežica, ki je podložena s peno, nastavljiv v pasu in nogah s hitrim sitemom zapenjanja Slide-block, 4 zanke za opremo.
In za samovarovalni komplet OCUN VIA FERRATA Y-FORM - opis: za pelzanje po zavarovanih planinskih poteh, ki ublaži prevelik sunek pri padcu, trakova v obliki Y sta z enega dela, kovinska zavora za blaženje padca, vponki K-lock, ki imata varovalo na stik, s katerim je vpenjanje zelo enostavno in varno, zanka s traku za enostavno pritrjevanje na plezalni pas.

Oboje bi rabila na zavarovanih poteh v Sloveniji. Ali sta v redu, ima mogoče kdo izkušnje in jih uporablja tudi sam?

všeč
Daaam11. 06. 2012 16:01:28
ne moreš falit.. je čist ok ..sam vseeno pa pojdi prvo v trgovino in probej če ti sede "na rit" nasmeh pas imam jaz in mi je v redu .. tudi cena vidim da je kr fest znižana, tako da priporočam .

lp
(+1)všeč
Zebdi11. 06. 2012 17:13:53
Tako kot je rekel Daaam, nimaš kej zgrešit. Pas pa le preizkusi - še posebej, če ga misliš kdaj uporabljati tudi za športno plezanje. Naj ti bo udoben med hojo in med visenjem (sedenjem) v njem. To je vsa znanost nasmeh
(+1)všeč
puma11. 06. 2012 18:15:49
O, hvala vama nasmeh

A to velja tudi za samovarovalni komplet al samo za pas?
všeč
Daaam11. 06. 2012 20:43:13
imam samo pas...sam mislim da je tudi komplet ok.. sploh so te stvari po takih varnostnih standartih delane , da ti ne smejo/morajo prodati "krš" robo
všeč
Zebdi11. 06. 2012 21:11:51
Kar se tiče varnosti, si lahko brez skrbi. V Igluju verjetno ne bodo najbolj veseli, če se boš vrgla 5m v samovarovalni komplet velik nasmeh , seveda pa si ga lahko daš na pas in pogledaš, če te kaj moti pri nošnji/rokovanju z njim. Jaz osebno bi izbral takšnega s sešito gurtno, ki se ob padcu pretrga in s tem absorbira energijo, seveda je pa to čist moja preferenca in nima nikakršne povezave z varnostjo. Pač mi je všeč, da je čim manj visečih koncev nasmeh
(+1)všeč
Keko11. 06. 2012 23:07:08
Tudi jaz bi se odločil za varovalni komplet s sešito gurtno, saj mislim, da se pri padcu šivi bolj nadzorovano trgajo in je sila zaustavitve bolj enakomerna kot pri kompletu s ploščico. To je čisto moje osebno mnenje.
všeč
puma12. 06. 2012 08:15:41
Aha, potem je oboje OK. Najbolš torej, da se zapodim v trgovino pa sprobam pas, če mi sede na rit nasmeh SV kompleta pa upam, da nikol ne bom rabla "sprobat"

Hvala nasmeh
všeč
IgorZlodej12. 06. 2012 09:10:18
Plezalni pasovi so vsi po vrsti nastavljivi, seveda pa tako kot vsa oprema narejeni po velikosti (S,L, XL, XXL itd.). Logično, da so tudi stestirani, tako, da je vsako pametovanje povsem brezpredmetnomežikanje.
(+2)všeč
Zebdi12. 06. 2012 09:37:00
Že res, da so pasovi nastavljivi (nekateri bolj, nekateri manj) in stestirani, je pa lahko ogromna razlika pri udobju. Nismo vsi narejeni po istem kopitu in nekaterim bolj odgovarja en model, drugim pa drug. Pri feratah to mogoče res ne pride toliko do izraza, zato pa se zelo pozna pri športnem plezanju (in kolikor se spomnim, se je puma nekoč v preteklosti že zanimala za plezanje). Pa mogoče še prigoda izpred nekaj let: kolegu se je na plezalnem pasu pod minimalno obremenitvijo utrgala zanka za opremo, čeprav bi naj imela nosilnost 5kg. Prodajalec je resda brezplačno zamenjal pas, lahko pa si le zamislimo, kaj bi se zgodilo, če bi se zanka utrgala takrat, ko bi nekje visoko nad tlemi na njej viselo ene par BD metuljev velik nasmeh Enaka zgodba je pri vrveh - saj so vse stestirane, ampak nekatere so precej, precej bolj trpežne kot druge. Včasih je vseeno pametno vprašati za nasvet in izkušnje mežikanje
(+2)všeč
IgorZlodej12. 06. 2012 09:53:58
@Zebdi, vsekakor se strinjam, ampak prej kot na forumu bodo znali svetovati trgovci v z alpinistično opremo specializirani trgovini. Tako, da res ne vidim potrebe pri izumljanju tople vode. Seveda so pa tudi med trgovci izjeme, je pa zato več trgovin in ni hudiča, da se nekje ne bi našel kdo, ki bi znal pravilno in pametno svetovatinasmeh.
Pa še nekaj za malo denarja, malo muzike. Verjetno ti pasovi, ki se poceni prodajajo niso šli v prodajo in so ležali po trgovinah, tako, da...zavijanje z očmi
(+3)všeč
puma12. 06. 2012 10:35:53
V bistvu gre pri meni za zbiranje informacij z več različnih koncev od prebiranja literature o opremi in uporabi opreme do spraševanja na forumu in prebiranja informacij s foruma in potem seveda tudi pridobivanja info. v specializirani trgovini.

Glede na to, da sem v nakupu in uporabi tovrstnih izdelkov še čisto frišna, mi pride vsak info prav, da se ne zaletim glih v ta prvo stvar ki mi pride pod roko oz. "pod uč". Bom pa pas verjetno v prihodnosti uporabljala tudi za športno plezanje.
všeč
dprapr12. 06. 2012 10:40:52
Igor, v dveh stvareh se popolnoma strinjam s tabo. In sicer, da so izdelki vsi testirani in da je za malo denarja malo muzike.
Moram pa reči, da imam sam takšen plezalni pas, pa sem z njim kar zadovoljen. Je pa res, da ne "trpi" več tako, kot so prejšnji. Kar se tiče trgovcev, se mi zdi, da se večina kar spozna na te stvari - seveda samo v specializiranih trgovinah. Moramo pa biti pozorni na letnik izdelave izdelka - še posebej pri vrveh. Da ne govorim o čevljih, ki se potikajo več let po raznih skladiščih in ko jih kupiš in prvič obuješ, začne lepilo na spojih popuščati (imel sem dva takšna primera - pa ne pri cenenih čevljih).
Kar pa se tiče kompletov za ferate, pa se mi vedno bolj dozdeva, da bi nas nekateri lobiji radi "opasali" že za hojo po bolj strmi ulici. V Sloveniji je večina poti v visokogorju takšnih, da je "opletanje" s kompletom prej nevarno, kot varno. V visokogorju pride v poštev samo tam, kjer je velika izpostavljenost in je možnost padca večja (padajoče kamenje, zdrs,...).
Večina poti pri nas namreč sploh ni opremljena za podobno plezanje, kot je na feratah - ali so samo klini, ali je prevelik razmak med dvema klinoma in podobno.
Prav gotovo pa je na novih feratah, ki se pojavljajo zadnji čas tudi v Sloveniji, ta komplet nujno potreben. Pa ne samo komplet, ampak tudi kakšen tečaj za usposabljanje.
In ne pozabimo, da je za otroke nujno tudi še dodatno varovanje z vrvjo.
(+7)všeč
IgorZlodej12. 06. 2012 12:22:27
Lepo napisano @dpraprnasmeh.
všeč
Stran:1234567...111213
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki