Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Komplet za samovarovanje

Natisni
puma12. 06. 2012 12:34:40
Kakšen letnik izdelave pa bi bil še sprejemljiv za pas in SV komplet?
všeč
dprapr12. 06. 2012 12:44:40
Če kupuješ nove stvari, ravnaj tako, kot pri avtomobilskih gumah - kupi letošnji ali vsaj lanski letnik. Vsak izdelek ima neki rok uporabe in če ga misliš dalj časa uporabljati, je pametno, da kupiš najnovejšega. Da čez par let znova ne obnavljaš opreme!
Kar se pa tiče starih stvari - pasa, vrvi, kompleta, nasploh plezalne opreme, ne bi kupoval od nikogar, ki ga ne poznam dobro in mu ne zaupam.
(+2)všeč
Zebdi12. 06. 2012 14:32:17
Še tole: preglej tudi ponudbo v ostalih trgovinah (Terra Sport, Kibuba)...marsikje se da dobiti kakšne popuste, s katerimi prideš zelo blizu tejle ceni 35e (za pas) mežikanje
všeč
urbancek12. 06. 2012 17:41:43
@dprapr: Tudi jaz se strinjam s tabo glede samovarovalnih kompletov. Pri teh stvareh sta človek in njegova subjektivna presoja tista, ki bosta uporabila te stvari tam kjer se človeku po njegovi subjektivni presoji zdi to potrebno. Da pa si človek to presojo od objektivne (nošnja komleta kar vsepovprek ali če povzamem tvoje besede za hojo po bolj strmi ulici) premakne bolj k subjektivni (tam kjer je nošnja resnično potrebna) pa mora v gorah imeti že nekaj za sabo, kot praviš, pa bi bilo včasih dobro tudi kakšno usposobljanje...velik nasmeh
všeč
Zebdi12. 06. 2012 17:55:51
Na žalost nič več. Od letos PZS sodeluje z Generalijem in ne več s Tilio, tak da se lahk verjetno obrišemo pod nosom za tehle 15 EUR.
všeč
ivona13. 08. 2012 22:26:40
Mene pa zanima, ali moramo po tanovem prav vsi na vsaki poti ,ki ima kakšen klin ali meter zajle uporabljati varovalni komplet!?!?
Namreč;pogledaš trenutne razmere in vidiš ,da nekateri objavijo fotke naključnih planincev in potem še komentirajo kako so ti neodgovorni.
Pa kdo lahko presodi ali je nekdo na določeni poti prvič,ali obvlada situacijo v kateri se nahaja,ali ravna neodgovorno ker otrok ali on sam nima varovanja...In kdo lahko javno objavlja fotke ljudi,če jih pa ni niti vprašal,če jih lahko fotografira?
Imam občutek,da je varovalni komplet postal kar mala modna muha in da se čudno gleda vsakega, ki pride brez njega na vrh pa čeprav ima pot le en meter zajle.Kaj pa tam kjer komplet praktično ne moremo uporabljati ker zajl skorajda ni?
Tudi sama sem mama,ki gre rada z otroki v hribe.Strinjam se ,da je varnost na prvem mestu.Nebi pa rada videla fotke mojih otrok ter da bi kdo še kaj pametoval na ta račun(sploh brez mojega privoljenja).
Lep pozdrav vsem in varno po gorah!!
(+2)všeč
ljubitelj gora13. 08. 2012 23:10:19
Življenje je eno samo, pas in samovarovalni komplet pa stane 100 evrov, prodat se za teh 100 evrov, ne vem, bolje uporabljat samovarovanje, kjer se že da, ponekod je treba plezat, drugje so samo klini, na prepadnih mestih so zajle in tam se je dobro varovat, lahko te prime krč ali pa prileti kakšna skalca ali pa ti postane slabo in takrat te bo pas rešil.Lidija je v svojem sporočilo dobro povedala, ko so se fanti spuščal s termovkam v žepih in slučajno, če bi to padlo nekomu prileti na spodnje planince, kar pomeni, da te odbije od poti, če imaš pas te reši in ostaneš par metrov pod kraj nesreče, drugače pa kakšnih 100-200 metrov nižje in te samo še najdejo mrtvega, mi je brat pripovedoval, kako mu je skalca priletela v roko, še dobro, da se je zgodba končala dobro.
(+4)všeč
ivona13. 08. 2012 23:11:54
L.G.-nisi razumel na kaj sem hotela opozoriti...
In po čem sedaj ti sklepaš,da kompleta nimam??
všeč
ljubitelj gora13. 08. 2012 23:56:41
Pisal sem na splošno.velik nasmeh
všeč
Zebdi14. 08. 2012 08:18:11
ivona, si kar prav napisala. Uporaba samovarovalnih kompletov se (tudi) na tem forumu zadnje čase forsira preko vseh razumnih meja. Občutek imam, da so najbolj glasni tisti, ki so šele bolj na začetku svoje gorniške poti oz. tisti, ki so na zavarovane visokogorske poti prišli direkt iz mestnega asfalta. Ne rečem, da ni uporaba kdaj smotrna, ampak takole pavšalno križati vsakega, ki se ne pripne na vsak meter zajle, je pa tudi malo huda.

Zanimivo bi bilo videti kakšno analizo GRS, iz katere bi bilo razvidno, koliko smrtnih nesreč bi preprečil samovarovalni komplet. Močno se mi namreč dozdeva, da glavni razlogi za nesreče ležijo kje drugje... zadrega
(+4)všeč
sh14. 08. 2012 08:43:07
Ta forum mi zaradi diskusij o samovarovalnih kompletih gre že precej na živce. Vse zahtevne in tudi zelo zahtevne poti smo pred leti prehodili brez njih in smo še vedno živi.
Zebdi ima prav, da bi bilo zanimivo videti kaj pravi statistika. Največ nesreč se zgodi na strmih pobočjih kjer si s kompletom nimaš kaj pomagati.
Tudi mene pa moti objavljanje slik drugih, za to moraš imeti njihovo soglasje. Ampak na furumu se tako ali tako skoraj nobeden ne predstavi z imenom.
Kaj ko bi raje pisali o razmerah, pripeli lepe slike in brez hude krvi ob tem vsi uživali? Lep pozdrav
(+4)všeč
Janiel7414. 08. 2012 09:03:24
Da povem še svoje mnenje. Spadam vsekakor med nove planince. Začel sem lani maja in najprej sploh nisem razmišljal o takih poteh. Vendar pa me je zbiranje žigov v SPP pripeljalo tudi sem. Za take kot sem jaz (tudi prepadne globine sem se orng bal) je SVK obvezen. Predvsem to velja za izpostavljene odseke (poti), kjer so seveda jeklenice.
Sedaj po nekaj kilometrine lahko rečem, da sicer nosim SVK s seboj, a ga ne uporabljam več vedno (ne pripenjam se za vsako jeklenico). Razlogi: pridobljena samozavest, boljša psihofizična kondicija, trdnost koraka, delno odpravljen strah pred globino... Pri meni je in bo glavna poanta v prepadnosti terena, če ta je, potem SVK je in bo. Druga točka je tudi dolžina ture...In tretja, če pot že poznaš, je dosti dosti lažje...Do vsake je treba imeti spoštovanje. Ker človek res nikoli ne ve, kaj se lahko pripeti. Če pa na zelo zahtevni poti ni jeklenic ipd, potem seveda SVK odpade in je nepotreben. Spadam pa med bolj "nazihr" planince. En trenutek..pa gre lahko kaj zelo narobe...
(+6)všeč
mako4414. 08. 2012 09:31:00
zanimivo branje o teh samo varovalnih kompletih. V hribe sem se vrnil po mnogih letih, res vmes so bili sem in tja kakšni vzponi a sem pravzaprav presenečen, da se iz tega dela tak velik halooo. Mislim, da je zadeva potrebna na izpostavljenih poteh, recimo ferate a teh pri nas skoraj ni. Predvsem vaja dela mojstra pravimo. Vsak naj sam presodi , kaj zmore, oziroma koliko.Srečno !!!
(+4)všeč
matdra14. 08. 2012 12:19:44
Se popolnoma strnijam z Janiel74, ker uporabljam SVK po istem kopitu. Je pa zanimiv da na Prisank po Kopiščarjevi so imeli čisto vsi varovalne pasove (tudi "ta izkušeni")
(+3)všeč
jani bele14. 08. 2012 12:48:32
Pri GRZS kakšnih posebnih statistik o nesrečah zaradi neuporabe samovarovalnega kompleta ne vodimo. Lahko pa rečem, da je takih nesreč zelo malo (če sploh so). Nesreče se v glavnem ne dogajajo na delih poti s klini in jeklenicami, ampak tam, kjer teh pripomočkov ni. Ponavadi je to bolj krušljiv svet, ki postane še posebno nevaren pri sestopih.
Oprema, ki po eni strani povečuje našo varnost (plazovna žolna, samovarovalni komplet, čelada..), po drugi strani povečuje našo samozavest in s tem se podzavestno dviguje prag tveganja in nezbranosti.Ravno to je vzrok povečanja nesreč z uporabo samovarovalnega kompleta (zaenkrat le še v tujini). Pri nas sem videl že kar nekaj primerov, ko je opremljenost s samovarovalnim kompletom spravljala v nevarnost njegovega lastnika.
O tem, kje, kako in kdaj se uporablja samovarovalni komplet, pa je najbolje napisano v navodilih proizvajalca.
Samovarovalni komplet začnite uporabljati šele po nekaj letih aktivne hoje v gore. Šele takrat se namreč lotevajte poti, kjer pride njegova uporaba v poštev.
Jani Bele, Komisija za informiranje in analize GRZS
(+20)všeč
kranjčanka30. 09. 2013 09:01:35
Ali mi lahko kdo pove oz. mi svetuje kateri od samovarovalnih kompletov je boljši? Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu? S plezanjem se do sedaj nisem prav pogosto srečala.
Na spodnjih dveh povezavah sta dva samovarovalna kompleta:
http://www.hervis.si/cms/frontpage?skipk=8800573322547
http://www.hervis.si/cms/frontpage?skipk=8800525120819
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
všeč
jedriličar30. 09. 2013 09:09:23
Med BD in Salewa, redno odabirem BD ...
Pa razlika v ceni je zanemariva, a vponke na BD kompletu so enostavnije za uporabo, pa tud sa BD-em dobiš plezalni pas, sa Salewom pa sam pas za ferate (ne sme se uporabljat za plezanje - smrtno nevarno). Ja bi kupio BD-a
všeč
Zebdi30. 09. 2013 09:10:10
Am, če boš napisala proizvajalca in modela omenjenih kompletov (tule namreč ne morem odpreti povezave), ti bom lažje karkoli napisal o konkretnih kompletih.

Drugače bi pa jaz vzel sistem s sešito gurtno (tj. sistem, ki ob padcu absorbira silo tako, da se šivi pri tisti gurtni raztrgajo) in z elastičnimi kraki (precej bolj udobno za rokovanje). Načeloma naj bi bili vsi sporni kompleti že umaknjeni iz prodaje, ampak ne bo odveč, če pred nakupom preveriš še seznam odpoklicanih kompletov mežikanje
všeč
kranjčanka30. 09. 2013 10:02:47
Prvi je BLACK DIAMOND Plezalni set Via Ferrata Easy Rider Pacage
Plezalni samovarovalni set

Drugi je SALEWA Via Ferrata Pacage
Plezalni samovarovalni set

Vidiš jih pa lahko na hervisovi spletni strani pod rubriko megacoundown.
všeč
Zebdi30. 09. 2013 17:20:05
Izmed teh dveh bi vzel Black Diamondovega - ampak samo zaradi pasu. Tu je pa spet trik, na spletni strani je namreč navedeno, da je na voljo samo velikost XS. Če ti čisto po pravici povem, si osebno ne bi upal naročiti pasu preko interneta, ne da bi ga prej osebno preizkusil. Enako velja za čelado. Včasih se splača dati kakšen euro več in vzameš tisto, kar ti res paše.

Aja, glede na to, da si napisala, da nimaš izkušenj s plezanjem - saj govorimo o feratah, ne? Ker če je govora o športnem plezanju ali o alpinizmu, potem so takšni kompleti neuporabni...
(+1)všeč
Stran:12345678...111213
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki