Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Nasveti za začetnika

Natisni
Kanta5. 08. 2014 20:41:51
Pozdravljeni,

Na tem forumu sem nov, registriral sem se ker imam par vprašanj, v kolikor mi boste pomagali nasmeh

Zadeva je sledeča. Veseli me hoditi v hribe ampak to sem začel početi šele pred kratkim (direktno osvajati vrhove, prej sem le malo "bluzil". Ta vikend sem bil na dveh vrhovih, na Rodici in na Črni Prsti. Sicer je fajn in razgled je tudi super, ampak malce mi je bilo dolgčas - želel sem si skreniti iz potke in nadaljevati kar direkt čez skale (to sem si samo želel, da ne bo pomote). Torej, rad bi malo več adrenalina zato oprezam za kakšno bolj zahtevno smerjo. V mislih imam pot Silva Korena na Krn. Naj pa razjasnim, da še nikoli nisem bil na poti z jeklenicami in klini. Strm in zahteven teren mi kot lovcu ni tuj, malce bolj so mi tuje skale, čeprav rad plezam, ne maram pa zelo zahtevnih plezalnih sten brez varovanja. Seveda bi si pred odhodom na to pot priskrbel samovarovalni set in čelado.

Zanima me, ali je to primerno / pametno za začetnika? Moje mnenje je, da se navsezadnje še vedno lahko obrnem in grem nazaj če ne bo šlo.

Hvala za nasvete.
všeč
Janez Seliškar5. 08. 2014 20:54:08
Praviš da si lovec. Verjetno tudi pri tej dejavnosti nisi kar kupil puške in šel samostojno na lov.
Tudi gorništvo zahteva svoj čas in nabiranje izkušenj.
(+1)všeč
Kanta5. 08. 2014 20:55:37
Mogoče nasvet za kakšno turo?

Hvala
všeč
miri5. 08. 2014 20:56:39
Ni.Tudi obrniti se ne mores kadar bi hotel.
Klikni stolpec na levi "seznam gora"
Stotine jih je na spisku.
Varno hojo ti želim.
(+1)všeč
Janez Seliškar5. 08. 2014 21:00:26
Prvi nasvet: Najdi su družbo človeka, ki že ima nekaj izkušenj, oz. začni hoditi na izlete, ki se razpisujejo na družbenih omrežjih, npr. na FB.
všeč
Kanta5. 08. 2014 21:15:42
Se bom pozanimal, hvala za nasvete.
všeč
Ruzowski5. 08. 2014 21:24:19
zakon si člouk.....prvi nasvet? sex&punk&alkohol& vmes še motorhead in to je to...velik nasmeh drugi dan pa tura!eek znanje pa že pride....mežikanjesilva koren? pokaži ji kaj znaš.velik nasmeh
všeč
Kanta5. 08. 2014 21:25:31
Še zmeraj je bolj pametno tu vprašat kot pa direkt v stene...
(+2)všeč
ljubitelj gora5. 08. 2014 21:47:10
Ti ne priporočam preskakovanje stopnic, poskusi še kakšno lahko za to leto, drugo leto greš na zahtevne in mogoče čez kakšni dve leti na zelo zahtevne poti. Sčasoma te bo privablo brezpotje in plezanje II-III, zimski vzponi po grapah in doseganje zimskih vrhov kot so Triglav, Jalovec, Skuta. Takrat boš pa tud že v kakšni alpinistični šoli. Ampak kot si v zadnjem stavku napisal se obrneš, ja če poznaš kje so meje, kot začetniki jih težko prepoznaš. Kopiščarjeva pot ima na začetku strm plezalni del, ki preide na pohodno varianto, potem sledi najtežji plezalni del do vrha okna. Ko sem šel lani prvič zelo pripravljen po Kopiščarjevi in Jubilejni sem brez težav prišel okrog, brez družbe, seveda brez samovarovalnega kompleta.

Imam v planu tole na Krn, mogoče že ta vikend velik nasmeh sam me skrbi k bo spet vroče.
všeč
Kanta5. 08. 2014 21:55:21
Se pravi naj se izogibam vsem potem z oznako zelo zahtevno?

http://www.hribi.net/izlet/planina_kuk_vrh_nad_skrbino_cez_skrbino/1/698/1243

Izhodišče za tole imam tudi zelo blizu, ampak sklepam, da je zame prezahtevno?

Hvala
všeč
ljubitelj gora5. 08. 2014 22:20:35
Ne vem, bil sem samo do Škrbine in nato šel do Tolminskega Kuka pa proti Tolminskemu Migavci in dol do planine nazaj do planine Razor in nazaj do Stadorja, kako blizu si?
všeč
Keko5. 08. 2014 22:47:31
Glede na to da si lovec in če si tudi aktiven smatram, da imaš nekaj kondicije. Če si zdrav, normalno razvit in se ne bojiš višine ali drugače povedano če si v dokaj dobrem psihofizičnem stanju in se znaš prijeti za zajlo in normalno stopiti najbrž tudi ta pot, ki si jo predlagal, ne bi smela biti pretežak zalogaj. Tudi zelo zahtevna pot, če je lepo varovana ni tak bav bav.
Dolga leta nazaj, ko smo bili še mulci, nas je eden gnal na Triglav po Tominškovi in preko Doliča, Lepega špičja in Komarče v Bohinj, pa čeprav pojma nismo imeli kam gremo. Ker smo bili v glavnem kmečki fantje in dekleta, nam kondicije ni manjkalo in s samo potjo sploh nismo imeli problema. Da obstojajo kakšne čelade ali varovalni kompleti še slišali nismo.
Sedaj ko je informacij kolikor hočeš, razne pohodne in varovalne opreme kolikor hočeš in če še premoreš vrline ki sem jih naštel na začetku, kar veselo tudi na bolj zahtevne poti. Kje ti je meja boš pa sam ugotovil.
Ogromno Slovencev se v gore odpravi samo enkrat v življenju in to na zelo zahtevno pot, ki vodi na Triglav. Zaskrbljujoče je to, da veliko od njih pa res precenjuje svoje sposobnosti.
(+3)všeč
Kanta5. 08. 2014 23:15:51
Od izhodiščne točke (Planika Kuk) sem oddaljen kake 30min vožnje z avtom.

Glede teh "zajlastih in klinastih" smeri je pa stvar taka, da mi na slikah in posnetkih stvar ne izgleda pretirano težka. Če si pa še dodatno varovan pa res ne vidim, kaj bi lahko šlo narobe (v smislu padca / zdrsa, predpostavljam pa tudi ugodne razmere, lepo, suho vreme).

Po drugi strani pa se dobro zavedam, da se v gorah zgodi veliko nesreč torej to ni kar tako. Eno je gledat slike in posnetke, drugo pa je biti tam in dejansko plezati oz. se vzpenjati. Če povem po pravici me ta moja samozavest kar malce skrbi.

Zato pa sem vprašal ali naj se odpravim na tako turo, saj bi pomojem tako dobil najboljši vtis ali sem pripravljen oziroma zmožen premagati tako smer, ali naj se takih smeri še za nekaj časa izogibam.

Vem pa tudi, da je dajanje takih nasvetov malce nerodno, saj dvomim, da tukaj kdo pozna moje sposobnosti in izkušnje ter obnašanje v terenu (najbrž jih še sam ne čisto 100%). Sklepam namreč, da lahko izurjen alpinist hitro vidi (na kakšni turi seveda), ali je nekdo primeren oziroma vajen nekega specifičnega terena ali ne.
(+3)všeč
ljubitelj gora5. 08. 2014 23:19:17
Keko...Ja taki potem rečejo prvič in zadnjič po taki poti, ker jih ornk prestraš zavijanje z očmi
všeč
tulipan6. 08. 2014 10:01:18
Matej, Kanta in Shuensha!
Objavite prispevek o vaši skupni poti!
všeč
Kanta7. 08. 2014 00:28:02
Imel bi še eno vprašanje in sicer kakšne čevlje bi mi priporočili?

Trenuto uporabljam Mammut Redburn Pro Men ki so mi zelo všeč, problem je edino, da me čez čas začnejo močno boleti blazinice. Bom poskusil rešiti problem z drugimi vložki in nogavicami.

Za hujše terene imam La Sportiva Nepal Evo GTX ki so naravnost odlični, le za lepe potke so malce okorni in poleti precej topli.

Dobre izkušnje imam tudi z znamkami Garmont in Merrell.
Kakšen nasvet (znamka, model, visoki / nizki)?
Hvala
všeč
ljubitelj gora7. 08. 2014 00:47:46
Ne poznam drugih, imam Tibet od Alpine so usnjeni in men se dobro obnesejo, ostali prisegajo na La Sportiva in podobno, ker so lepši, znamka je na mestu, veš pa še dišat morajo zavijanje z očmivelik nasmeh
(+1)všeč
tulipan7. 08. 2014 08:25:19
Kanta!
Za začetnika imaš kar dobro obutev in bogate izkušnje.
Verjetno ti pri nasvetih pomaga Matej!

Sicer pa še tri dni do polne lune, ki ima v letošnjih poletnih mesecih izredno močan vpliv!
(+2)všeč
Žiga227. 08. 2014 08:48:31
@Kanta

Nepal evo so zimski čevlji, primerni za v sneg in led ter za avtomatske dereze. Enake imam za pozimi.

Za kopno skalo, osebno prisegam na planiko, model Mangart.

Glej da bodo dovolj visoki v gležnju in stabilni. Pa seveda vibram podlat, itd.
všeč
Kanta7. 08. 2014 10:31:32
Brat ima Alpino Tibet, si jih bom sposodil, da vidim, kako mi sedijo.
všeč
Busterman7. 08. 2014 10:48:39
LS Nepal so tehnični zimski čevlji, škoda poleti noge utrujat s temi pancarji.

Neki da lepo na nogo paše, ne pretežko pa kvalitetno.
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki