Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Nasveti za začetnika

Natisni
Zebdi21. 08. 2014 12:41:04
http://www.kibuba.com/Plezalna-oprema/Samovarovanje/Samovarovalni-kompleti?pID=5768

Tudi tale ni nič kaj slabši, je pa kar nekaj cenejši mežikanje
všeč
Kanta21. 08. 2014 14:26:54
Sam sem gledal tega:
http://www.iglusport.si/komplet-samovarovalni-taja

Ampak najprej je na vrsti čelada, potem pride ostalo.
(+1)všeč
makris22. 08. 2014 14:42:13
Morda komu prav pride par evrov prihranka - isti BD set je pri konkurenci cenejši: http://www.hervis.si/products/product?code=BASE:1237127&referer=si-klettern Če se najdeta 2 ali vzamete še kaj drugega imajo danes in jutri še dodatnih 20% za nakupe nad 100€ s spletno kodo HS9-ACXZ-GESM-XP2H.
(+1)všeč
smatjaz23. 08. 2014 12:51:03
Ja, to so pa akcije jezikjezikjezik Potrebno paziti na datum proizvodnje, ker je priporočena življenska doba teh pasov 5 let eek
všeč
Zebdi23. 08. 2014 19:21:19
Verjetno 5 let po prvi uporabi? Tako nekako velja za plezalne vrvi...če je seveda ne uničiš že prej jezik
všeč
Busterman23. 08. 2014 20:56:18
Če ne uporabljaš dost in imaš štrik na suhem, temnem mestu se tud podalša rok uporabe
všeč
smatjaz23. 08. 2014 21:44:01
Busterman se strinjam, vendar pri kakem težjem možakarju pa to zadevo časovno ne bi preveč raztegoval mežikanje
všeč
Jancika17. 07. 2016 22:07:41
Zivijo.

Zanima me, kako ste si zaceli nabirate izkusnje v gorah?

Predvsem me zanimajo zacetki tistih, ki niste ze od otrostva v gornistvu in niste imeli prijateljev in znancev s katerimi bi hodili na ture velik nasmeh

Vsak nasvet, zgodba ali usmeritev bi mi veliko pomenila.

Lp Jancika
všeč
grega_z_brega17. 07. 2016 23:47:38
Pojdi najprej na manjše kuclje, potem pa vedno višje. Udeleži se kakšnega tečaja varnega gibanja v gorah, ki jih organizorajo planinska društva.
Postopoma bo šlo. mežikanje
všeč
Am Shagar18. 07. 2016 10:39:23
Kakšen obisk tečajev planinskega društva bo sigurno prišel prav. Začneš z nižjimi in greš na višje oz je bolj pomembna težavnost poti in višinska razlika. So tudi nižji vrhovi z večjo težavnostjo. Najbolje začeti v domačih krajih, če so seveda primerni hribi za začetek. Veliko hribov na Notranjskem in Primorskem je primernih za začetek, saj so relativno nizki, neprepadni, poti so široke itd. Npr hribi kot so Slivnica, Slavnik, Vremščica itd. Tudi na Dolenjskem in Pohorju se marsikaj najde. V Zasavju je hribovje precej strmo kje tudi prepadno, vendar še vedno lahko dostopno. Tudi v Alpah se najdejo zelo lahki vrhovi(npr. Kranjska reber). Pač odvisno je od hriba do hriba. Tudi v Škofljeloško-Cerkljanskem se najde različno. Kot tudi v Polhograjcih, ki so kljub svoji višini kar lepo strmi in nekateri dajejo občutek "gorskega vzpona"(Grmada, Tošč). Odvisno od hriba do hriba. Tule gor so opisi in slike. Pogledaš in se odločiš. Recimo začneš z enournimi pohodi na primerne hribe. Lahko greš konec koncev tudi s planinskim društvom, ko imajo zate ustrezen pohod.
všeč
ben18. 07. 2016 11:01:05
Mislim, da @Jancika sprašuje kako s(m)o mi začeli ne pa kaj vse naj počne. Moja zgodba je zelo netipična za to, kar se na veliko propagira, namreč po parih kucljih v polhograjcih in škofjeloškem hribovju me je sodelavec povabil na Triglav....nič manj kot z Vršiča velik nasmeh sicer naj bi bila dvodnevna pa vseeno. Sam sem bil popolnoma neizkušen in nisem imel pojma kam me pelje in da ne dolgovezim sva se nekako znašla pod sprednjim oknom seveda ne na južni strani ampak na Kopiščarjevi!! eek Še vedno se spomnim začudenih pogledov planincev na grebenu Prisojnika, ki sva jih spraševala na kateri hrib sploh lezeva. zadrega Tako se odločiva za sestop nazaj na Vršič in z busom domov, naslednji teden pa le skrajšava vsaj pristop na Triglav in začneva v Vratih...nič manj kot čez Plemenice. Seveda sem sodelavcu obljubil, da ga ubijem, če bo preveč klinov mežikanje, še dobro da je bila megla pa se ni preveč dol videlo. Na vrh sva prišla in dol tudi, sodelavec je še živ sam pa tudi nisem nehal hoditi v hribe, je pa tega že skoraj 20 let. Tako, da pravim včasih je treba malo poguma pa gre tudi na tak način. Je pa seveda začenjati sigurno najbolje v družbi kakšnega izkušenega, ki ti lahko pomaga z nasveti pa še čas hitreje mine. nasmeh

LP B
všeč
Am Shagar18. 07. 2016 11:32:37
Jaz sem začel z očetom. Pa se niti ne spomnim dosti kako se je začelo. Mislim, da je bil pri enih 4 ali petih Nanos po strmi iz Razdrtega. Pa pri 7 Mangart iz Mangarskega sedla po italjanski. Če bi bilo takole kot pri @Benu bi me verjetno vlekli reševalci s poti, ker bi verjetno obstal tam, ker sem bolj "alergičen" na zajle. Človek pač včasih preveč razmišlja. Ko si otrok lezeš, kjer se pač gre dokler je energija. Vsekakor je bolje, če je še kdo zraven, sploh za začetnike. Jih pa veliko tudi samih hodi, vendar se večina tistih spozna nase, svoje sposobnosti in gore.
všeč
ljubitelj gora23. 07. 2016 14:30:17
Nekaj čez 20 let jih štel, ko sem začel z lahkimi vzponi. Vsako leto stopnjeval zahtevnost, pri nekje zahtevne označene poti, me je silno ovirala prevelika teža 115kg pri povprečni višini (v srednji šoli se zredil za 50kg in sam še navzgor bi šlo do danes bi lahko imel že blizu 150kg, v osnovni pa normalnih 65kg). Trudil se po najboljših močeh, da sem kam prlezu, ampak utrujenost je bila prevelika. Hotel it na Triglav, se z določenimi zmenil in so mi v zadnjem tednu skenslal.zadrega So me skoraj oblile solze žalosti. S PD je avtomatsko odpadlo, ker bi potreboval vsaj 2, če ne 3 dni in tud nebi me čakal. Pa sem začel prebirat portale o zdravi prehrani, po 10 mesecih shujšal za 40kg (od tega je že 6 let in še držim ciljne kg). Nato pa se po hujšanju na poletje odpravil (solo) iz Krme na Triglav, veselje nepopisno, ko sem končno dosegel Triglav. S srcem in hrepenenjem do gora, še danes nadaljujem gorniško pot le da sedaj izbiram zelo težka brezpotja, pozimi tudi rad zahajam v gore, na Triglavu 9x. Zmeraj bom rad šel na Triglav, ker mi je rešil življenje. Pred težo sem skoraj obležal v postelji in do danes je bil sam vprašnje, kje bi bil. Takrat doktor nameril 170/95 pritiska, bolečine v križu, kri iz nosu, če sem kaj delal, krči po naporu, .... tega sedaj nimam več, kot bi se na novo rodil.
všeč
Luigi8116. 06. 2017 17:57:51
Zdravo
Kaj priporočate začetniškemu alpinistu za prvo turo? kondicijsko ni problem (redno kolesarim, tečem, hodim v hribe (ne v gore, zato začetnik na tem področju)), zanima me predvsem zaradi varnosti. kmalu se odpravljam na dopust v kranjsko goro, pa sem imel v mislih npr. Mala Mojstrovka ali pa Mangart čez ita. smer. kakšen predlog? hvala
všeč
Branee6. 06. 2017 18:25:03
to ni alpinizem, ti nisi alpinist zacetnik, pac pa gornik zacetnik..
biti alpinist je drug "nivo"
(+7)všeč
nacka.6. 06. 2017 19:00:00
Slemenova špica.
lp, Nacka
(+4)všeč
zvezdica_zaspanka22. 08. 2018 11:08:38
Pozdrav vsem,

iščem kaj več informacij, kako in kje se naučiti varne hoje v gore, ampak ... ne najdem! Ne dvomim pa, da mi lahko pomagate forumaši nasmeh

Hoja v gore je moja dolgoletna želja, ampak dlje oz. višje kot do kakšnega Nanosa mi iz različnih razlogov še ni uspelo priti.

Zdaj, ko kondicijo končno pridno nabiram, pa sem naletela na težavo, ker si ne upam na nobeno drugo pot razen na tiste, ki so na Hribi.net označene kot ''nezahtevne'', saj s hojo po visokogorju res nimam nobenih izkušenj in ne bi rada rinila v težave.

Rada bi počasi pridobila osnovno tehnično znanje, toliko, da me ne bo preveč skrbelo in se bom počutila, da vem, kaj delam in sem dovolj pripravljena (in se lahko npr. podam na ''delno zahtevne'' in ''zahtevne'' poti ... na zelo zahtevne in tiste, ki vključujejo kakšno plezanje, verjetno nikoli ne bom šla).

Na organizirane izlete/tečaje se ne morem prijaviti, ker imam službo z nepredvidljivim urnikom ... torej kaj mi sploh preostane, da se naučim varnega gibanja v visokogorju?

Hvala za pomoč!
všeč
djimuzl22. 08. 2018 11:48:32
Vsekakor - vsaj na začetku tvojih visokogorskih poti - svetujem pot v organizirani skupini oziroma pod strokovnim vodstvom.
Lahko se pridružiš številnim društvom na njihovih planinskih poteh, pred prijavo na turo pa samo obrazloži težavo z urnikom službe, prav gotovo bodo razumeli tvojo situacijo. nasmeh
(+3)všeč
Janez Seliškar22. 08. 2018 11:54:52
Točno tako kot je napisal predhodnik, organizirani izleti s PD. Počasi se bo nabrala kilometrina in na vsaki turi bo lažje.
všeč
simon7922. 08. 2018 12:06:09
Lahko greš pa tudi s kakšnim bolj izkušenim skupaj na kakšno turo (ne pretežko na začetku), če kakšnega poznaš?
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki